16 septembrie 2015, 10:00 Realitatea moldovenească views 8672
Acordul de asociere Moldova – UE: rezultate modeste (VIDEO)
16 septembrie 2015, 10:00 Realitatea moldovenească views 8672

Acordul de asociere Moldova – UE: rezultate modeste (VIDEO)

Din cele 765 măsuri privind realizarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în primele 12 luni de la semnare au fost îndeplinite doar 21%. Alte 68% se află în proces de realizare, iar 11% au rămas intacte. La această concluzie au ajuns experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup" și Asociației ADEPT, care au analizat realizările și dificultățile implementării acestui acord, informează NOI.md.

Directorul executiv de la „Expert-Grup", Adrian Lupușor, a menționat că în cadrul studiului au fost analizate angajamentele asumate de autorități în 23 de domenii ale politicii și 25 de domenii ale economiei. În total, Planul de acțiuni privind realizarea Acordului de asociere în anii 2014-2016 include 1063 de măsuri.

În perspectivă se așteaptă o creștere a exportului moldovenesc cu 11%. Însă deocamdată, în perioada septembrie 2014 – iulie 2015, volumul exportului s-a redus cu 14%. Exportul moldovenesc în statele UE a rămas practic la același nivel, iar cotele tarifare nu au fost valorificate. Totodată, din cauza diminuării capacității de cumpărare a populației volumul importului în Moldova, în perioada septembrie 2014 – iulie 2015, s-a micșorat cu 15%.

„Principala cauză a rezultatelor noastre modeste sînt barierele netarifare și competitivitatea joasă a mărfurilor moldovenești. Totodată, acordul a intrat în vigoare într-o perioadă extrem de complicată pentru țara noastră, atît în plan politic, cît și macroeconomic, dar și în situația unei instabilități în regiune", a menționat Adrian Lupușor.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , UE , acord , asociația , studiu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1601
Populația:
2840 locuitori

Zguriţa este un sat şi comună din raionul Drochia. Zguriţa este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 22 km de orașul Drochia și la 182 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2840 de oameni. Satul Zgurița a fost menționat documentar în anul 1601.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.