16 september 2015, 10:00 Moldovan reality views 8692
Acordul de asociere Moldova – UE: rezultate modeste (VIDEO)
16 september 2015, 10:00 Moldovan reality views 8692

Acordul de asociere Moldova – UE: rezultate modeste (VIDEO)

Din cele 765 măsuri privind realizarea Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în primele 12 luni de la semnare au fost îndeplinite doar 21%. Alte 68% se află în proces de realizare, iar 11% au rămas intacte. La această concluzie au ajuns experții Centrului Analitic Independent „Expert-Grup" și Asociației ADEPT, care au analizat realizările și dificultățile implementării acestui acord, informează NOI.md.

Directorul executiv de la „Expert-Grup", Adrian Lupușor, a menționat că în cadrul studiului au fost analizate angajamentele asumate de autorități în 23 de domenii ale politicii și 25 de domenii ale economiei. În total, Planul de acțiuni privind realizarea Acordului de asociere în anii 2014-2016 include 1063 de măsuri.

În perspectivă se așteaptă o creștere a exportului moldovenesc cu 11%. Însă deocamdată, în perioada septembrie 2014 – iulie 2015, volumul exportului s-a redus cu 14%. Exportul moldovenesc în statele UE a rămas practic la același nivel, iar cotele tarifare nu au fost valorificate. Totodată, din cauza diminuării capacității de cumpărare a populației volumul importului în Moldova, în perioada septembrie 2014 – iulie 2015, s-a micșorat cu 15%.

„Principala cauză a rezultatelor noastre modeste sînt barierele netarifare și competitivitatea joasă a mărfurilor moldovenești. Totodată, acordul a intrat în vigoare într-o perioadă extrem de complicată pentru țara noastră, atît în plan politic, cît și macroeconomic, dar și în situația unei instabilități în regiune", a menționat Adrian Lupușor.

Source: www.noi.md

Keywords:

Moldova , UE , acord , asociația , studiu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1797
Populația:
408 locuitori

Valea lui Vlad este un sat din cadrul comunei Dumbrăviţa, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 34 km de orașul Sîngerei și la 96 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 408 oameni. Satul Valea lui Vlad a fost menționat documentar în 1797.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.