18 septembrie 2015, 09:32 Realitatea moldovenească views 7614
Andrian Candu: Se impune revizuirea Constituţiei
18 septembrie 2015, 09:32 Realitatea moldovenească views 7614

Andrian Candu: Se impune revizuirea Constituţiei

O parte din prevederile constituţionale sunt depăşite de timp şi necesită a fi modificate. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Loc de dialog" la postul public „Radio Moldova", transmite IPN.

„Este necesar de revizuit acele articole din legea fundamentală care se referă la imunitatea deputaţilor şi judecătorilor, numirea procurorului general, alegerea preşedintelui, denumirea limbii. Nu există nicio jenă. Chiar şi Constituţia SUA a suportat modificări pe parcursul anilorˮ, a precizat Candu.

Referindu-se la aspectul alegerii şefului statului, preşedintele Parlamentului a spus că aceasta reprezintă o problemă pentru Republica Moldova şi, cel mai posibil, urmează a fi rezolvată prin referendum. Cât priveşte Procuratura, şeful legislativului a spus că trebuie ca procurorul general să fie numit de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. „Astfel procurorul general nu va mai depinde de politic", a adăugat Candu.

Preşedintele Parlamentului s-a pronunţat şi pentru limitarea imunităţii judecătorilor şi procurorilor. „Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea judecătorilor trebuie să se refere doar la dosarele ce se află la ei în procedură, iar imunitatea deputaţilor se va referi doar la activitatea politică a acestora. Nu poate fi vorba de imunitate când un judecător sau un deputat este prins beat la volan", a declarat Candu.

Întrebat despre revendicările protestatarilor din PMAN, Candu a spus că în contextul actual nu sunt binevenite. „Alegerile reprezintă un exerciţiu democratic şi un drept fundamental. În contextul actual alegerile anticipate ar fi un eşec, ar conduce la un blocaj instituţional. În ultimii ani noi am avut foarte des alegeri. Oamenii au obosit", a spus preşedintele Parlamentului.

Sursa: www.ipn.md

Cuvinte cheie:

președinte , parlament , constitutie , lege

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
1966 locuitori

Baimaclia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Surchiceni și Baimaclia. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Căușeni și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1966 de oameni. Satul Baimaclia a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.