18 september 2015, 09:32 Moldovan reality views 7611
Andrian Candu: Se impune revizuirea Constituţiei
18 september 2015, 09:32 Moldovan reality views 7611

Andrian Candu: Se impune revizuirea Constituţiei

O parte din prevederile constituţionale sunt depăşite de timp şi necesită a fi modificate. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Loc de dialog" la postul public „Radio Moldova", transmite IPN.

„Este necesar de revizuit acele articole din legea fundamentală care se referă la imunitatea deputaţilor şi judecătorilor, numirea procurorului general, alegerea preşedintelui, denumirea limbii. Nu există nicio jenă. Chiar şi Constituţia SUA a suportat modificări pe parcursul anilorˮ, a precizat Candu.

Referindu-se la aspectul alegerii şefului statului, preşedintele Parlamentului a spus că aceasta reprezintă o problemă pentru Republica Moldova şi, cel mai posibil, urmează a fi rezolvată prin referendum. Cât priveşte Procuratura, şeful legislativului a spus că trebuie ca procurorul general să fie numit de către şeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. „Astfel procurorul general nu va mai depinde de politic", a adăugat Candu.

Preşedintele Parlamentului s-a pronunţat şi pentru limitarea imunităţii judecătorilor şi procurorilor. „Toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. Imunitatea judecătorilor trebuie să se refere doar la dosarele ce se află la ei în procedură, iar imunitatea deputaţilor se va referi doar la activitatea politică a acestora. Nu poate fi vorba de imunitate când un judecător sau un deputat este prins beat la volan", a declarat Candu.

Întrebat despre revendicările protestatarilor din PMAN, Candu a spus că în contextul actual nu sunt binevenite. „Alegerile reprezintă un exerciţiu democratic şi un drept fundamental. În contextul actual alegerile anticipate ar fi un eşec, ar conduce la un blocaj instituţional. În ultimii ani noi am avut foarte des alegeri. Oamenii au obosit", a spus preşedintele Parlamentului.

Source: www.ipn.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
494 locuitori

Elizavetovca este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Elizavetovca şi Boroseni. Satul Elizavetovca este situat la o distanţă de 12 km de oraşul Donduşeni şi la 251 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 494 oameni. Satul Elizavetovca a fost atestat documentar la 8 august 1898.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.