07 septembrie 2016, 12:15 Realitatea moldovenească views 8123
Cît te costă să faci o nuntă în Republica Moldova
07 septembrie 2016, 12:15 Realitatea moldovenească views 8123

Cît te costă să faci o nuntă în Republica Moldova

Cel mai important eveniment din viața unui cuplu, nunta, ține nu doar de voie bună și distracție, dar și de anumite cheltuieli, pe care sînt nevoiți să le suporte mirii sau părinții. Însă ce sumă anume trebuie pusă de-o parte pentru a organiza o nuntă pe cinste în Republica Moldova?

Organizarea nunții este o activitate responsabilă, care necesită timp și răbdare, însă există diverse agenții care iau toate grijile pe umerii săi. Astfel, pentru organizarea cap-coadă a nunții, o agenție va cere de la 8800 pînă 13.200 de lei pentru serviciile lor, bugetul total fiind discutat cu mirii.

Pregătirea începe cu rezervarea localului unde va avea loc ceremonia. În dependență de luxul restaurantului, variază și prețul acestuia pentru o persoană, de la 500 pînă la 1000 de lei. Desigur, prețul poate să fie mai mare, în cazul în care mirii optează pentru un local mai prestigios, cifra fiind de la 1500 de lei pentru invitat.

Înregistrarea căsătoriei la Serviciul Stării Civile, în dependență de locul și data desfășurării, va costa între 700 și 7000 de lei. De asemenea, trebuie să ținem cont și de oficierea căsătoriei în biserică, precum și de daruri.

Banchetul și fourchette-ul dulce au un preț aparte, care variază în funcție de numărul invitaților, fiind de la 4000 la 6000 de lei, iar dacă meniul este unul scump, proprietarii localului oferă candy barul ca bonus.

Dacă mirii au ales o anumită tematică a nunții, decorul individualizat îi va costa de la 6600 de lei, avînd în vedere că de acesta se va ocupa un decorator profesionist. Pentru a oferi anturajului nuanțe mai romantice, la fiecare masă pot fi amenajate compoziții din flori, iar prețul acestora va fi de aproximativ 660 de lei.

Distracția este elementul cheie al unei nunți, iar cheful și voia bună o fac muzicanții, dansatorii și moderatorul evenimentului. Pentru un DJ, mirii vor cheltui circa 4400 lei, muzica live va costa de la 6600 pînă la 26.000 de lei, iar moderatorul, dacă este unul vestit, va cere cel puțin 8800 de lei pe oră. Dacă cuplul dorește un program individual de dansuri, prețul acestuia va fi de la 5500 de lei pentru o pereche de dansatori, iar colectivul va propune dans latino, cha cha și tango.

Tot cu ce va rămîne cuplul și invitații după nuntă sînt amintirile, iar pentru captarea acestora va fi nevoie de o sumă de la 8800 la 44.000 de lei pentru servicii foto și video, prețul variază în funcție de dorința mirilor de a filma un love story și de rapiditatea rezervării acestui serviciu. Cu cît mai tîrziu este anunțat fotograful de nuntă, cu atît mai scump va fi serviciul.

Accesoriile sînt un detaliu important, fără care nu are loc evenimentul. Prima impresie despre nuntă este făcută după invitații, care variază în preț de la 10 la 60 de lei. Unele cupluri se deosebesc prin invitații din sticlă sau ciocolată, prețul acestora fiind de circa 100 de lei. Plicurile pentru bani, pe care este scris numele și prenumele invitatului au prețul de la 5 lei, iar atunci cînd acesta este decorat cu pietre, prețul începe de la 10 pînă la 50 de lei. Bombonierele aranjate pe masă pentru fiecare invitat costă de la 5 lei, în dependență de conținutul acestora.

Totuși, cea mai mare preocupare a miresei este rochia ei, iar prețul variază în funcție de ceea dacă rochia este luată în chirie sau cumpărată. O mireasă va achita de la 6600 la 22.000 de lei pentru rochia sa, iar dacă aceasta este cusută la comandă, prețul ei poate ajunge si la 33.000 de lei. Coafura și make up-ul necesită o sumă de 600 de lei și, respectiv, 800 de lei. Ținuta mirelui nu este atît de costisitoare, încadrîndu-se între 4000 și 7000 de lei pentru costum. Inelele de logondă îi vor costa pe miri de la 800 de lei fiecare.

Automobilul în care tinerii vor urca în calitate de mire și mireasă poate fi variat – de la un cabriolet retro la o limuzină luxoasă, iar prețul acestora este de la 660 la 2600 de lei pe oră.

Evenimentul se încheie cu gustarea tortului miresei, care costă circa 3000 de lei pentru 10 kg, însă în unele cazuri nănașii se ocupă de acest aspect. În dependență de ingrediente, mărime și forma acestuia, prețul poate urca pînă la 5000 lei.

Cît de mult mirii nu ar încerca să își minimizeze cheltuielile, suma totală pentru organizarea acestui eveniment important va ajunge la circa 350.000 de lei, iar pregătirile trebuie să înceapă cu cel puțin jumătate de an înainte. Totuși, cifrele date își pierd conturul cînd vine vorba de fericirea mirilor și emoțiile din seara nunții.

Sursa: zugo.md

Cuvinte cheie:

nunta , preţ , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1860
Populația:
1411 locuitori

Crasnogorca este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Grigoriopol și la 66 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnogorca alcătuia 1411 oameni în anul 2005. Satul Crasnogorca a fost înființat în anul 1860.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.