16 februarie 2017, 17:15 Realitatea moldovenească views 3812
Un șir de evenimente în memoria eroilor căzuţi în Războiul de la Nistru
16 februarie 2017, 17:15 Realitatea moldovenească views 3812

Un șir de evenimente în memoria eroilor căzuţi în Războiul de la Nistru

Un șir de evenimente în memoria eroilor căzuţi în Războiul de la Nistru vor fi organizate în toată țara în data de 2 martie. Miercuri, cabinetul de miniştri a aprobat programul manifestărilor dedicate comemorării a 25 de ani de la conflictul armat.

Astfel, în Capitală va avea loc Marşul Memoriei, care se va încheia cu un miting.

De asemenea, în mai multe localităţi din ţară vor fi instalate plăci comemorative, iar mai multe străzi vor fi redenumite în memoria eroilor căzuţi.

Executivul a instituit şi o comisie specială care va fi responsabilă de organizarea evenimentelor din 2 martie. Totodată, veteranii şi familiile participanţilor decedaţi în timpul conflictului armat vor primi ajutoare materiale şi vor beneficia de asistenţă medicală gratuită.

"Este important nu doar să facem declarații, este important să nu fim alături de ei doar în ziua aceasta. Este important să fim alături de ei în fiecare zi, să simtă grija Guvernului în fiecare zi", a spus prim-ministrul Pavel Filip.

Valeriu Daraban a luptat în cadrul unui batalion de poliție din prima și până în ultima zi a războiului. Pentru curajul de care a dotat dovadă, el a fost decorat cu ordinul "Ștefan cel Mare".

"Pe 2 martie, când s-a început toate evenimeele în Cocieri, am fost ridicați cu alarmă și am luat sub apărare podul de la Vadul lui Vodă. Până pe data de 1 iulie am stat la Coșnița, din 1 iulie, până la sfârșitul lunii iulie - la Tighina", a spus veteran războiului de la Nistru, Valeriu Daraban.

Veteranul spune că organizarea evenimentelor comemorative este necesară pentru educarea tinerei generației.

"Educarea copiilor în stil patriotic la noi nu se petrece aproape de fel. Eu cred că o să fie foarte bine, să le lămurească la toți ce înseamnă să pierzi pe cineva în câmpul de luptă", a declarat Valeriu Daraban.

"Activitățile Guvernului ne acordă un sprijin deosebit pentru promovarea ideilor noastre, a veteranilor. Căutăm permanent o idee care ne-ar uni pe toți, anume patriotismul, promovarea patrioților neamului", a spus preşedintele Asociaţiei "Credinţă Patriei", Ghenadie Cosovan.

Și unii analiști politici spun că autoritățile trebuie să promoveze asemenea acțiuni.

"Sigur, că este important, dacă nu va fi un element, rupt din context. Deoarece trebuie să fie o politică de stat pentru ca tinerii să cunoască ce s-a întâmplat atunci", a spus analistul politic, Oazu Nantoi.

Potrivit unor estimări, în timpul războiului de la Nistru au murit aproape 300 de combatanţi și 1.200 de oameni de pe ambele maluri ale Nistrului.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
85 locuitori

Zaporojeț este un sat din cadrul comunei Mocra din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîbnița și la 104 km de Chișinău. Populaţia satului Zaporojeț alcătuia 85 de oameni în anul 2004. Satul Zaporojeț a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.