07 septembrie 2017, 10:36 Realitatea moldovenească views 6031
Ce va fi cu leul
07 septembrie 2017, 10:36 Realitatea moldovenească views 6031

Ce va fi cu leul

Vladislav Bordeianu

Pe piața moldovenească continuă întărirea valutei naționale.

Este un proces obiectiv sau e forțat artificial pentru atingerea unor scopuri? Ce spun experții, ce ne așteaptă în timpul apropiat pe piața valutară și ce recomandări ne oferă în privința economiilor.

Ce va fi cu leul

În opinia participanților la piața valutară, în timpul apropiat nu se prevăd oscilații serioase ale cursului de schimb. Avînd în vedere veniturile prognozate la începutul toamnei de la exportul culturilor cerealiere și oleaginoase, deprecierea valutei naționale este puțin probabilă. Dealerii nu văd din ce cont poate crește interesul la cumpărarea euroului și dolarului american. În actualele condiții economice, cursul oficial al leului reflectă cererea și oferta pe piața valutară.

Finanțistul Sergiu Gaibu consideră că cotația leului moldovenesc nu se va schimba semnificativ. „Exportul, reducerea achizițiilor peste hotare vorbesc despre faptul că balanța de plăți a Moldovei s-a echilibrat mai mult sau mai puțin. În această perioadă nu trebuie să ne facem griji. Pe parcursul verii Banca Națională a efectuat mai puține intervenții valutare. Cînd inflația era la nivelul stabilit de regulator, ei cumpărau valută. BNM dispune de pîrghii de a menține leul la un nivel confortabil pentru politica Băncii. Cel mai probabil, spre iarnă, leul va pierde puțin din pondere", a presupus expertul.

Directorul executiv al Centrului de Studii Strategice şi Reforme, Galina Șelari, a menționat că se atestă o întărire puțin neașteptată a valutei naționale față de euro și dolar. Desigur, situația din țară depinde de situația de pe piețele externe, de faptul ce se va întîmpla, în primul rînd, în SUA și UE. Deocamdată, dolarul slăbește puțin pe piețele valutare, iar euroul se întărește nesemnificativ.

„Cît privește Moldova, este evidentă tendința spre întărirea leului, deoarece, eu, din păcate, nu văd motive economice, spune expertul. Situația privind cursul valutei noastre, într-o măsură oarecare va depinde de faptul dacă țara noastră va obține finanțare externă, adică, dacă în țară vor ajunge banii europeni pentru susținerea bugetului de stat. Dacă acești bani vor apărea în trezorerie, atunci leul va începe să slăbească".

Ex-directorul Direcției sectorului real al economiei din cadrul Ministerului Economiei Dumitru Barbalat, invocînd prognozele băncii comerciale americane Morgan Stanley Bank, a scris pe rețelele de socializare că la sfîrșitul anului 2017 – începutul anului 2018, euroul va ajunge pînă la 22,5 lei, iar dolarul pînă la 18. „Asta în timp ce Ministerul Economiei a promis tocmai 20 de lei pentru un dolar. Dar nu a prognozat nimic în privința monedei europene. Este un fel de prognoză șmecheră", a scris el.

Notă: Potrivit prognozelor Ministerului Economiei, coordonate cu experții Fondului Monetar Internațional, la sfîrșitul anului 2017, cursul de schimb va constitui 20,1 de lei pentru 1 dolar, la finele anului 2018 – 21,1 lei, la finele anului 2019 – 21,9 lei, iar la finele anului 2020 – 22,6 lei pentru un dolar.

În opinia economistului Mihail Poisic, în rezervele băncii sînt bani înghețați, prevăzuți pentru excluderea speculațiilor pe piața valutară. Expertul a presupus că în prezent are loc cumpărarea valutei. Oferind prognoza, Ministerul Economiei a dat asigurări că cursul mediu de schimb al leului moldovenesc față de dolarul american va constitui 20 de lei pentru $ 1. Pe seama acestui fapt mulți cîștigă, cel puțin, 10%. O afacere minunată, susține specialistul. De asemenea, el a presupus că, dacă Banca Națională va reduce norma rezervelor obligatorii, atunci cursul leului va cădea.

Analiștii internaționali consideră că euroul s-a întărit, deoarece investitorii nu mai consideră dolarul drept un activ sigur pe fundalul factorului nord-coreean. De asemenea, piețele sînt îngrijorate de situația financiară de la Washington. Potrivit estimărilor reprezentanților Băncii de Investiții a SUA; cursul euroului va crește și în 2018 ar putea atinge nivelul lirei sterline. Drept cauză a căderii valutei engleze, potrivit specialiștilor, ar putea fi consecințele Brexit-ului.

Continuarea aici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

leu , bani

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1571 locuitori

Mărcăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte 2 localităţi: Mărcăuţi şi Mărcăuţii Noi. Localitatea este situată la o distanţă de 24 km de oraşul Briceni şi 220 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1571 oameni. Prima atestare documentară a localităţii datează din aprilie 1620, cînd acesta este trecut într-un act al cancelariei domneşti ca satul Marcovăţ din ţinutul Hotin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.