06 februarie 2020, 17:02 Realitatea moldovenească views 3667
Ex-președintele SIS despre invazia ideologică în Moldova
06 februarie 2020, 17:02 Realitatea moldovenească views 3667

Ex-președintele SIS despre invazia ideologică în Moldova

Declarația unor membri ai Academiei de Știință a României despre limba moldovenească a stîrnit o reacție negativă acută la Chișinău.

Pe site-ul Academiei românești a apărut o declarație în care se susține că lingvonimul „limba moldovenească" nu există. În acest document, în special, se comunică: „Academia Română a luat act, cu îngrijorare, de noile încercări de a introduce în uzul oficial, în Republica Moldova și în alte regiuni vecine locuite de români, noțiunea inexistentă de „limbă moldovenească".

În Moldova această declarație semnată de șase academicieni români a stîrnit o reacție corespunzătoare.

În opinia fostului președinte al SIS al Moldovei Anatol Plugaru, ex-viceministru al Afacerilor Externe, astfel de declarații sînt inadmisibile și urmează să fie apreciate corespunzător.

„Este o obrăznicie diplomatică care ar trebui contracarată imediat. Este prea mult. Frații noștri au mers prea departe. Statul nostru ar trebui să reacționeze", a declarat Plugaru în cadrul unei conferințe de presă la agenția de știri Sputnik Молдова. „Pe mine această situație desigur, mă supără, ca să nu spun mai mult", a spus fostul șef al SIS.

El a mai menționat că statul ar trebuie să promoveze o politică orientată spre apărarea cetățenilor de invazie ideologică: „o politică istorică reală ar trebui să apere statul și poporul".

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

SIS , Ideologie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
324 locuitori

Troian este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 74 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 324 de oameni. Satul Troian a fost înființat în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.