08 decembrie 2012, 09:35 Realitatea moldovenească views 5913
08 decembrie 2012, 09:35 Realitatea moldovenească views 5913

Indicele Dezvoltării Umane al Moldovei a crescut mai rapid decît media mondială

În ultimul deceniu, Indicele Dezvoltării Umane (IDU) al Republicii Moldova a crescut mai rapid decît media mondială, dar totuşi nu suficient pentru a reduce în mod semnificativ decalajul faţă de noile state-membre ale UE şi cele candidate la aderare. Constatarea aparţine autorilor raportului „Aspiraţiile europene şi dezvoltarea umană a Republicii Moldova”, făcut public vineri, 7 decembrie, la Chișinău.

Moldova ocupă acum locul 111 în Clasamentul Global al Dezvoltării Umane, printre 187 de state, cu 56 de poziţii mai jos decît cel mai slab poziţionat stat-membru al Uniunii Europene. Constrîngerile care împiedică procesul de convergenţă al Moldovei cu noile ţări-membre UE sunt veniturile reduse, starea sănătăţii populaţiei şi calitatea modestă a educaţiei.

Calitatea sistemului educaţional nu face faţă necesităţilor unei economii competitive, după cum este relevat de Forumul Economic Mondial. Autorii studiului au remarcat că atunci cînd Moldova va semna Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv cu UE va creşte cererea forţei de muncă şi necesitatea de muncitori calificaţi.

Acelaşi raport mai arată că Moldova are o speranţă de viaţă de doar 69,3 ani la naştere – aproape de limita inferioară a grupului noilor state-membre UE şi totodată înregistrează una din cele mai mari discrepanţe în termen de gen, bărbaţii trăind cu 8 ani mai puţin decît femeile.

Astfel autorii studiului recomandă Republicii Moldova să se comporte ca un candidat la aderare în UE, chiar dacă încă nu are o perspectivă clară de aderare, transmite Info-Prim Neo.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1810
Populația:
333 locuitori

Pripiceni-Curchi este un sat din cadrul comunei Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina. Satul Pripiceni-Curchi este situat la o distanță de 23 km de orașul Rezina și la 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 333 de oameni. Satul a fost înființat în anul 1810.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.