12 februarie 2013, 16:51 Realitatea moldovenească views 7364
12 februarie 2013, 16:51 Realitatea moldovenească views 7364

Expert: Avem mişcare, dar nu avem progres

În cadrul negocierilor privind Transnistria avem mișcare, dar nu progres. Așa a caracterizat situația de pe malurile Nistrului în ajunul rundei de tratative de la Lvov directorul executiv al Asociației pentru Politică  Externă Victor Chirilă.

În interviul acordat postului de radio „Europa Liberă” expertul a subliniat că în relațiile părților există unele realizări – s-au reluat negocierile în formatul 5+2, s-au reluat discuţiile sectoriale între autorităţile de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol, a fost reluată legătura feroviară, dar „progres pe calea soluţionării politice nu avem şi Transnistria nu doreşte progres pe această cale”.

„Tiraspolul nu are interes să negocieze statutul său”, - a remarcat ex-consilierul premierului Vlad Filat, subliniind că această poziție este împărtășită și de Moscova.

În opinia lui lucrurile devin mai complicate pentru Republica Moldova pentru că nu are o viziune mai clară pe termen lung în privința regiunii transnistrene. Iar conferinţa de la Tiraspol privind armonizarea legislației cu participarea experților străini demonstrează clar că regiunea transnistreană se îndreaptă în cu totul altă direcţie decît integrarea europeană.

„Aşteptările noastre că Republica Moldova, mergînd pe calea integrării europene va deveni mai atractivă pentru regiunea transnistreană devin acum un bluf. Mai ales dacă te uiţi la evoluţiile interne din Republica Moldova din ultimele săptămîni”, - consideră expertul.

V.Chirilă consideră că Chișinăul ar trebui să adopte o atitudine pro-activă, pentru a face faţă acestei „ofensive” din partea Tiraspolului, pentru că am văzut anul trecut, mai ales în a doua jumătate, că mereu vin cu propuneri noi. Să pornim transportul fluvial, să demarăm transportul aerian, să rezolvăm problema transportului rutier astfel încît Transnistria să aibă acces la transportul internaţional.

Expertul prognozează că dacă Tiraspolul va obține independenţa economică „atunci nu vor avea nici un interes să discute statutul politic”.

Cuvinte cheie:

Tiraspol , Moldova , Transnistria , Tratat

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1961
Populația:
19 locuitori

Teliţa Nouă este un sat din cadrul comunei Teliţa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni. Satul Teliţa Nouă a fost înființat în anul 1961.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.