10 decembrie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1257
Aeroportul ar putea fi gestionat din nou în baza unui contract de concesiune
10 decembrie 2023, 13:00 Realitatea moldovenească views 1257

Aeroportul ar putea fi gestionat din nou în baza unui contract de concesiune

Aeroportul de la Chișinău ar putea fi gestionat în baza unui nou contract de concesiune ori a unui parteneriat public privat (PPP).

Autoritățile încearcă în prezent să identifice parteneri care să își dorească să investească în acest obiectiv. Mai exact, ar fi vorba de în jur de 200 de milioane de euro, notează Noi.md cu referire la tv8.

Au fost deja purtate discuții cu cîteva companii europene, care s-au arătat interesate să investească în Aeroportul de la Chișinău. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, spune că în cel mult doi ani ar putea fi selectată o companie care să se apuce de lucru. Compania ar urma să construiască un nou terminal, să repare pista de aterizare/decolare și parcare pentru aeronave, dar și să investească în echipamente de securitate și o parcare modernă pentru automobile.

„Sunt cîteva chestii pe care ei le solicită. Să avem un consultant cu reputație internațională pe un astfel de proiect. De la toți am auzit că Banca Mondială cu IFC (Corporația Financiară Internațională) este un consultant potrivit”, a declarat Spînu în ediția din 7 decembrie „Cutia Neagră” de la TV8.

„Al doilea element pe care îl solicită este un tender internațional, cu condiții clare în care toată lumea să aibă acces și să poată participa și gîndesc asta din perspectiva unui consorțiu din cel puțin trei elemente: primul ține de finanțare, cine construiește și cine operează pentru că sînt companii care doar finanțează, altele doar construiesc. Deci tender trebuie pentru PPP cu eventuala concesionare. Exemplele cele mai bune sînt cele de PPP pe care noi le analizăm”, a adăugat Andrei Spînu.

Aeroportul de la Chișinău a revenit în proprietatea statului la sfîrșitul lunii martie 2023, după zece ani în care a fost afacere privată. Asta după ce Curtea de Apel Chișinău a decis pe 23 noiembrie 2022 rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului și întoarcerea acestuia în proprietatea statului.

Anterior, conducerea APP a declarat că reprezentanții „Avia Invest” nu și-ar executa obligativitatea stabilită în programul investițional atît pentru etapa întîi cît și pentru etapa a doua. Cei din urmă au venit cu o reacție la scurt timp și au precizat că aceste declarații sînt doar presiuni politice, care urmăresc preluarea printr-un atac de tip raider a companiei.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1526
Populația:
3775 locuitori

Puhăceni este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Puhăceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3775 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1526.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.