23 decembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1089
Ucraina și Moldova intensifică cooperarea la graniță: Acord privind controlul comun la șapte puncte de control
23 decembrie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1089

Ucraina și Moldova intensifică cooperarea la graniță: Acord privind controlul comun la șapte puncte de control

Ucraina și Moldova convin asupra controlului comun la șapte puncte de control. Denys Shmyhal și Dorin Recean, prim-miniștrii Ucrainei și Moldovei, au semnat o serie de protocoale de stabilire a controlului comun al frontierelor la punctele de control dintre cele două țări în cadrul unei videoconferințe, joi, 21 decembrie.

Premierul ucrainean a remarcat că protocoalele vor simplifica trecerea frontierei dintre Moldova și Ucraina atît pentru mărfuri, cît și pentru persoane, iar controlul comun „ne permite să ne intensificăm cooperarea comercială și economică”, notează Noi.md cu referire la politik.

Premierul Moldovei, la rîndul său, a remarcat că organizarea controlului comun al frontierei cu Ucraina este „cea mai bună investiție a noastră în pace, securitate, dezvoltare economică și prosperitate”.

Serviciul de presă al guvernului ucrainean a declarat că părțile au semnat șapte protocoale.

„Controlul comun funcționează deja bine la șase puncte de control și va fi pus în aplicare la punctul de trecere Goyanul Nou-Platonovo după deschiderea acestuia. În prezent, acest punct este închis din motive de securitate”.

În august, Rada Supremă a ratificat amendamente la un acord dintre Ucraina și Moldova care va simplifica trecerea frontierei pentru trenurile de marfă.

În octombrie, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a scos de pe lista punctelor de trecere a frontierei închise punctul Kuchurgan-Pervomaisk, situat pe tronsonul transnistrean a graniței cu Moldova, notează Evropeiscaia Pravda

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ucraina , Moldova , frontiera , acord

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1550
Populaţia:
2045 mii locuitori

Mateuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Mateuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanţă de 8 km de oraţul Rezina ţi la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2045 de oameni. Satul Mateuţi este menţionat documentar la 3 aprilie 1550.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.