13 octombrie 2013, 12:36 Realitatea moldovenească views 5213
13 octombrie 2013, 12:36 Realitatea moldovenească views 5213

Copia documentului de atestare a Chişinăului a ajuns la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie


Foto: ipn.md

Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei şi-a îmbogăţit colecţia de documente istorice. Sîmbătă, 12 octombrie, un grup de tineri voluntari a donat muzeului copia documentului istoric în care pentru prima dată este pomenit numele oraşului Chişinău. Documentul datează din anul 1436, iar copia acestuia a fost trimisă la Chişinău de la Arhiva Centrală a Documentelor Istorice din Varşovia, Polonia, transmite IPN.

Tinerii care au reuşit să obţină copia documentului istoric au spus că ideea de a face rost de documentul istoric le-a venit acum doi ani, cînd de Hramul Oraşului au vizitat Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie. Aceştia au spus că în alte ţări, de fiecare dată la sărbătorile organizate cu ocazia hramului unei localităţi, publicul poate să vadă documentul care atestă în istorie fondarea acesteia. Aceştia au vorbit cu mai mulţi muzeografi şi istorici care le-au spus că documentul de atestare a Chişinăului se află în Polonia, însă copia acestuia costă foarte mult.

Unul din tineri a spus că, de fapt, mai scump a costat rama în care a fost pusă copia documentului şi tranzacţia transferului în Polonia, decît copia. Acesta nu a vrut să spună suma pe care au fost nevoiţi să o achite pentru a obţine copia documentului.

Şeful sectorului Arheologie de la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei, Ion Tentiuc, a menţionat că gestul tinerilor este foarte frumos. „Trecutul oraşului este şi trecutul nostru şi mă bucur că sunt oameni care vor să păstreze această istorie”, a mai spus Ion Tentiuc.

Copia documentului de atestare istorică a denumirii oraşului Chişinău este inclusă în expoziţia organizată cu ocazia Hramului Oraşului.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1772-1773
Populația:
2037 locuitori

Hiliuţi este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hiliuţi și Răuţelul Nou. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 142 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2037 de oameni. Satul Hiliuţi a fost menționat documentar în anul 1772-1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.