22 august 2015, 15:30 Personalități views 11455
Mihai Potârniche: Am rămas încântat că, ceea ce am făcut eu din dragoste de acest pământ a fost apreciat
22 august 2015, 15:30 Personalități views 11455

Mihai Potârniche: Am rămas încântat că, ceea ce am făcut eu din dragoste de acest pământ a fost apreciat

A surprins în obiectivul aparatului de fotografiat oameni, locuri pitoreşti, evenimente de amploare, care au schimbat cursul istoriei Republicii Moldova. Este vorba despre maestrul fotograf Mihai Potârniche, care va fi onorat pe 26 august cu Premiul Naţional al Republicii Moldova pentru întreaga activitate în domeniul artei fotografice.

Chipurile oamenilor de la ţară l-au atras dintotdeauna pe Mihai Potârniche. A colindat zeci de sate pentru a surprinde caractere, tristeţea sau bucuria de pe feţele lor. Emblematică în acest sens este fotografia „Aşteptare".

„Acea fotografie are o istorie întreagă, părinţii care au trecut prin atâtea nevoi, ne-au crescut pe noi şi la un moment dat s-au simţit orfani, au fost uitaţi de propriii copii", spune Mihai Potârniche, laureat al Premiului Național.

În cei 45 de ani de activitate în domeniul artei fotografice, Mihai Potârniche s-a aflat în epicentrul celor mai importante evenimente. Le-a trăit cu toată fiinţa şi le-a imortalizat în imagini devenite istorie, document.

„A fost anul 1989, când a început acel val, care a culminat cu 27 august 1991, când parlamentarii au semnat Declaraţia de Independenţă. Mi-au rămas în memorie chipurile oamenilor, atunci mi s-a părut că fiecare om era senin, frumos, era cu speranţe. Mi-a rămas în memorie chipul lui Grigore Vieru, care vorbea înflăcărat de la tribună, vocile renaşterii noastre, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Tot timpul am avut emoţii şi astăzi am emoţii când văd că multe lucruri la care am visat atunci nu s-au împlinit, dar totuşi sperăm că se vor realiza", afirmă Mihai Potârniche.

Oamenii din diferite spaţii geografice au descoperit Moldova şi prin intermediul fotografiilor lui Mihai Potârniche, a avut 42 de expoziţii personale în ţară şi peste hotare. Artistul a editat numeroase albume, o lucrare de pionierat în tot spaţiul românesc, „Antologia fotografiei basarabene". Întreaga activitate i-a fost apreciată cu Premiul Naţional.

„Pentru prima dată în istoria şi a statelor vecine, căci fotografii sunt mereu în anonimat. Am rămas încântat că, uite, ceea ce am făcut eu din dragoste de acest pământ, faţă de profesia aceasta, a fost apreciat", susține Mihai Potârniche.

Cronicar inimos al timpurilor noastre, Mihai Potârniche demult visa să realizeze o expoziţie-eveniment cu personalităţi din domeniul culturii, imagini rare, pe care le deţine doar în arhiva lui. O mare parte din Premiul Naţional în valoare de o sută de mii de lei, spune el, îi va investi în realizarea acestui proiect costisitor. Astfel, în ianuarie, la aniversarea a 65 de ani de la naştere, fotograful va inaugura expoziţia „Oameni în lumină".

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

fotografie , personalitati , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
3238 locuitori

Bădiceni este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Grigorăuca și Bădiceni. Localitatea este situată la distanța de 20 km de oraşul Soroca şi la 182 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3238 de oameni. Satul Bădiceni a fost menționat documentar în anul 1599.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.