Mergi spre compartimentul: Arhitectura
15 ianuarie 2015, 14:46 Biserici views 41870
15 ianuarie 2015, 14:46 Biserici views 41870

Biserica lui Eminescu, pictată cu «îngeri negri»

Cei care doresc să viziteze Memorialul Ipoteşti al poetului Mihai Eminescu, pot vedea aici un monument unicat în lume. În acest complex muzeal există o biserică ridicată în 1939 în memoria poetului, în care toţi sfinţii şi îngerii pictaţi au aureole negre, nu aurii, cum cer canoanele, scrie libertatea.ro.

Complexul memorial de la Ipoteşti, din judeţul Botoşani, cuprinde, pe lîngă casa familiei şi muzeul, o biserică din piatră. Istoria acestui lăcaş de cult, care are hramul “Sfinţii Voievozi”, a început în anul 1928, cînd scriitorul Cezar Petrescu şi istoricul Nicolae Iorga au iniţiat o subscripţie publică pentru construirea unei biserici noi în Ipoteşti, în memoria lui Mihai Eminescu. Lăcaşul a fost sfinţit pe 15 iunie 1939, cînd s-au împlinit 50 de ani de la moartea poetului. Biserica este considerată unicat în lume, fiindcă, în semn de doliu etern pentru moartea lui Mihai Eminescu, ctitorii au hotărît ca sfinţii şi îngerii să fie pictaţi cu aureole negre, nu aurii.

Cuvinte cheie:

biserica , Arhitectura , Mihai Eminescu

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
388 locuitori

Alexeevca este un sat din cadrul comunei Svetlîi, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 38 km de municipiul Comrat și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 388 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.