Mergi spre compartimentul: Arhitectura
22 mai 2013, 11:36 Arhitectura views 20193
22 mai 2013, 11:36 Arhitectura views 20193

Cetatea Soroca va arăta la fel ca pe vremea lui Ștefan cel Mare


Foto: protv.md

Cetatea Soroca urmează să intre în renovare din luna august. Zidurile vor fi consolidate și va fi schimbat exteriorul, astfel încît cetatea să arate la fel ca în Evul Mediu, atunci cînd a fost construită. Lucrările vor costa 700 de mii de euro, bani alocați din fonduri europene și din bugetul local, relatează protv.md. Deocamdată nu a fost identificată o companie care să facă restaurarea.

Restaurarea cetății Soroca face parte dintr-un proiect european transfrontalier de restabilire a monumentelor istorice. Proiectul prevede consolidarea și amenajarea clădirii, pentru a-i reda aspectul original. Totuși, un plan complet de acțiuni abia urmează să fie prezentat, iar în baza lui va fi eliberată autorizația de construcție.

Restaurarea va costa 700 de mii de euro. Cea mai mare parte din bani vor fi alocați din fonduri europene, iar restul, din bugetul local. 

 Cînd va fi gata programul acțiunilor de restaurare, se va anunța un concurs pentru companiile care vor executa lucrările. Reprezentantul Ministerului Culturii, arhitectul-șef de proiect, Eugen Bîzgu, spune că în Moldova nu există firme specializate în restaurarea cetăților, de aceea admite că va fi selectată o companie din România. 

Restaurarea urmează să înceapă în luna august și să se încheie în mai 2014. În această perioadă cetatea va fi închisă pentru vizitatori. 

Cuvinte cheie:

Arhitectura , reconstrucţie , monument

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
1528 locuitori

Ghindeşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghindeşti, Hîrtop, Tîra, loc. st. cf. Ţîra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1528 locuitori. Satul Ghindești a fost menționat documentar în anul 1661.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.