Moldova dintre Prut şi Nistru. 1917-1940
Primele mişcări de eliberare naţională
În jumătatea a doua a secolului al XIX-lea în Moldova dintre Prut şi Nistru apare prima partidă a moldovofililor. Arhivele guvernatorului general din Odesa (1862-1864) păstrează documente ce adeveresc această activitate. La 1862 boierul moldovan C.Cristi a depus guvernatorului Basarabiei Fanton de Verrayon o cerere pentru a deschide o tipografie moldovenească. Cererea a fost refuzată şi din motive politice. În informaţia secretă se menţiona: „Tipografia, după cît se pare, are menirea să tipărească abecedare şi broşuri ieftine în limba moldovenească pentru popor. Aceasta nu ar fi prea important... Dar dl C. Cristi face parte din numărul moldovanofililor... Nu se poate garanta că din tipografia lui nu vor ieşi şi cărţi care nu corespund vederilor guvernului nostru cu privire la populaţia moldovenească a Basarabiei”.
În 1863 guvernatorul general din Odesa este informat că nobilimea moldovană a refuzat să trimită monarhului o telegramă în legătură cu răscoala polonilor din 1863 împotriva ţarismului. Informatorul preciza că „prima dată ideea unirii Basarabiei cu Moldova s-a născut în Basarabia curînd după terminarea războiului din 1856...”. Pe marginea acestei informaţii guvernatorul nota: „Partidul care mult compătimeşte naţionalitatea moldovenească, cu bună samă, există în Basarabia, dar este compus în mare parte din visători tineri...: fraţii Cotruţă, doi fraţi Casso, fraţii Cristi... În general acest aşa-zis partid tînăr în prezent nu este primejdios şi în afară de convorbiri între ei, mai mult sau mai puţin iritante, nu se manifestă prin nimic deosebit”.
Rezoluţiile Congresului ostaşilor moldoveni
Adunare legislativă? Organ administrativ?
Biroul de organizare al Sfatului Ţării
Republica Democratică Moldovenească
Pe al nostru steag e scris: făţărnicie
„Moldovenii din stînga Nistrului vor unirea cu Republică Moldovenească!”
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1785
- Populația:
- 814 locuitori
Fuzăuca este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Fuzăuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 17 km de orașul Șoldănești și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituia 814 oameni. Prima menţiune documentară a satului Fuzăuca datează din anul 1785.