16 july 2024, 02:33 views 62711
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery |

Otaci, district Ocniţa

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1419
Populația:
8469 mii locuitori

Otaci este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Suprafaţă construită a oraşului constituie aproximativ 3.60 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 9.49 km Amplasat în nord-estul republicii, pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cuUcraina, oraşul Otaci este situat la o distanţă de 7 km de staţia de cale ferată Vălcineţ şi la 260 km de  Chișinău.

[top]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 8469 locuitori, dintre care 47.85% - bărbaţi şi 52.15% - femei. Structura etnică a populaţiei oraşului este următoarea: 8.66% - moldoveni, 44.70% - ucraineni, 6.15% - ruşi, 0.17% - găgăuzi, 0.08% - bulgari, 0.11% - evrei, 0.05% - polonezi, 39.91% - ţigani, 0.18% - alte etnii. În Otaci au fost înregistrate 2546 de gospodării casnice la recensământul din anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.3 persoane.

[top]Istoria localității

Otaci este o veche localitate moldovenească, Stînca Vămii, din anul 1419 aici fiinţînd o vamă. Denumirea oraşului vine de la cuvîntul “odaie”, care desemna o colibă unde se adăposteau păstorii. În anul 1711 țarul Rusiei, Petru I, după lupta de la Stănileşti, s-a oprit în preajma orașului Otaci și timp de 8 zile a așteptat să fie construit podul peste Nistru, pentru a se retrage cu armata.

[top]Economia locală

În oraşul Otaci activează întreprinderi de producere a uleiurilor vegetale, băuturilor spirtoase, mărfurilor de larg consum, construcțiilor din beton armat, utilajului de sudare, mijloacelor biologice de protecție a plantelor, vopselelor, etc. Pe teritoriul orașului funcționează 35 de magazine ale cooperației de consum și 100 de magazine particulare, 12 cafenele, filiale ale băncilor comerciale. În orașul Otaci își desfășoară activitatea una din cele 6 Zone ale Antreprenoriatului Liber din Moldova, unde sînt înregistrați 31 agenți economici, dintre care se evidențiază: societățile pe acțiuni „Nistru”, „Roada-Otaci”, „Aschim”, societatea cu răspundere limitată „Gamma-Color”. Orașul Otaci dispune de poduri auto și de cale ferată peste Nistru în direcția Moghilev-Podolisc. De asemenea prin Otaci trec drumurile naționale Otaci-Edineț și Moghilev-Podolisc-Soroca.

[top]Sfera socială

Pe teritoriul oraşului Otaci funcţionează: - Liceul teoretic „Mihai Eminescu”, - Gimnaziul, - Două grădiniâe de copii, - Şcoala muzicală, - Internatul sportive, - Casa de cultură, - Două biblioteci publice, - Spitalul orășenesc, - Centrul medicilor de familie, - Stadionul.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
48 locuitori

Piteşti este un sat din cadrul comunei Beştemac, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 48 de oameni. Satul Pitești a fost înființat în anul 1955.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.