26 april 2024, 15:19 views 16875
Materiale din compartiment: All news |

Cobasna, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
1300 locuitori

Cobasna este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 4.01 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 12.70 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cobasna și Suhaia Rîbnița. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Rîbnița și la 124 km de Chișinău. Satul Cobasna a fost menționat documentar în anul 1794.

[top]Populația

Populaţia satului Cobasna alcătuia 1300 de cetăţeni în anul 2011.

[top]Istoria localitații

Satul Cobasna a fost menționat documentar în anul 1794. Localitatea a fost fondată de moldovenii din dreapta Nistrului, care în secolele XVII-XVIII s-au refugiat în această zonă din cauza presiunii fiscale. Totodată regiunile din stînga Nistrului erau valorificate de ucrainenii din Ucraina și Polonia, cărora nobilii poloni Liubomirski le acordau o serie de facilități în schimbul colonizării pămînturilor pustii. Un aflux masiv al populației a fost înregistrat în anii 1892-1895 în legătură cu construcția căii ferate. În sat a fost ridicată biserica din piatră cu hramul Sf.Arhanghel Mihail. În perioada sovietică aici s-a aflat sediul gospodăriei colective „Avangard”. În sat a fost deschisă o școală medie, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, magazine, punct medical. Depozitele militare din satul Cobasna au fost create în anii `40 ai secolului XX. În perioada sovietică depozitul era arsenalul strategic al districtului militar de vest al URSS. Dar cea mai mare parte a munițiilor a fost stocată aici după retragerea trupelor sovietice din fosta RDG, Cehoslovacia și alte țări. În prezent circa 20.000 de tone de arme şi muniţii sînt stocate la Cobasna. O eventuală explozie a acestor depozite, care nu pot fi transportate, ar provoca un dezastru ecologic şi uman.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1850
Populația:
28360 locuitori

Soroca este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Soroca. Amplasat  în nord-estul republicii, pe malul drept al Nistrului, oraşul Soroca este situat la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 28362 locuitori. Prima atestare documentară a Sorocii datează din 1499, data încheierii tratatului de pace moldo-polon, la care a fost prezent şi “Coste Posadnic, pîrcălab de Soroca”.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.