05 march 2024, 07:22 views 18374

Ghidirim, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1750
Populația:
1211 locuitori

Ghidirim este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Satul are o suprafaţă de circa 1.58 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.03 km. Ghidirim este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Rîbnița și la 99 km de Chișinău. Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750.

[top]Populația

Populaţia satului Ghidirim alcătuia 1211 oameni în anul 2011.

[top]Istoria localitații

Satul Ghidirim a fost menționat documentar în anul 1750. Nu se cunoaște exact originea denumirii, unii cred că Ghidirim ar fi un antroponim, numele unei persoane, care ar fi stat la originea înființării satului, sau ghidirim – gaidarim (l.turcă) – a merge la plimbare. Mulți dintre localnici sînt urmașii moldovenilor veniți de pe malul drept al Nistrului și al coloniștilor originari din Podolia. La finele secolului XIX satul număra 205 de gospodării cu 687 de oameni. În 1905 satul număra 981 de locuitori, avea biserică ortodoxă, școală parohială, moară cu aburi, atelier de producere a varului. Populația practica agricultura, pomicultura și viticultura. În 1939 aici au fost organizate gospodăriile colective „Moldova socialistă” și „Kirov”. În perioada postbelică în sat a fost deschisă o școală de 8 ani, club cu instalație cinematografică, bibliotecă, ateliere de deservire socială, oficiu poștal, grădiniță, 5 magazine.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1621
Populația:
2120 locuitori

Mereşeni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mereșeni și Sărata-Mereșeni. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Hîncești și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2120 de locuitori. Satul Mereșeni a fost menționat documentar în anul 1621.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.