13 june 2024, 13:39 views 33541
Materiale din compartiment: All news | Photo gallery | Video gallery |

Japca, district Floreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1491
Populația:
1261 locuitori

Japca este un sat şi comună din raionul Floreşti. Satul are o suprafaţă de circa 1.42 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 8.06 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Bursuc și Japca. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Florești și la 160 km de Chișinău. Satul Japca a fost menționat documentar în anul 1491.

[top]Populația

La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1261 de oameni, dintre care 47.98% - bărbaţi și 52.02% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului: 98.65% - moldoveni, 0.48% - ucraineni, 0.71% - ruşi, 0.16% - alte etnii. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia la nivelul comunei Japca constituia 1737 de oameni, dintre care 48.19% - bărbaţi și 51.81% - femei. Compoziţia etnică a populaţiei în cadrul comunei: 98.85% - moldoveni, 0.40% - ucraineni, 0.52% - ruşi, 0.06% - găgăuzi, 0.17% - alte etnii. În comuna Japca au fost înregistrate 637 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 2.7 persoane.

[top]Istoria localitații

Satul Japca a fost menționat documentar în anul 1491 cu denumirea Drislivoe.

[top]Monumente istorice

În satul Japca se află o mănăstire de maici, fondată în secolul al XVII-lea. Prima atestare documentară a mănăstirii datează din anul 1693. În acea perioadă călugărițele trăiau în chelii rupestre și oficiau serviciul divin într-o bisericuță tăiată în piatră. În 1770 a fost construită mănăstirea actuală. Tot atunci a început construcția anexelor gospodărești și amenajarea sfîntului locaș, a fost fondată biblioteca. La începutul secolului al XIX-le au fost ridicate bisericile din piatră. Biserica principală a mănăstirii a suferit trei reconstruiri și astăzi are trei altare – a Înălțării Domnului, a Schimbării la Față și a Sfintei Cruci. Mănăstirea este deschisă pentru vizitatori.

[top]Monumente ale naturii

Pe moșia satului Japca se află monumentul geo-paleontologic „Stînca Japca”, un izvor cu apă minerală, rezervațiile peisajistice Rașcov și Valea Adîncă, întăriturile defensive antice și stațiunile paleontologice de la Socola și Rașcov.

[top]Sfera socială

Locuitorii satului Japca, alături de cei din Sănătăuca, Bursuc, Napadova participă în cadrul Programului de Dezvoltare Participativă a Comunităţilor din Moldova (CPP) la soluționarea problemelor comunității. Grupul de Iniţiativă Comunal, format în mare parte din lucrători medicali, profesori şi elevi a cîştigat un grant USAID în valoare de 257.000 MDL pentru schimbarea geamurilor şi renovarea faţadei instituţiilor medicale din sat. Cu ajutorul locuitorilor satelor Japca, Bursuc şi Napadova suma colectată de GIC a crescut peste 62.000 MDL. Modernizarea instituţiilor medicale este doar un început pentru locuitorii satelor Sănătăuca, Japca, Bursuc şi Napadova. Experienţa obţinută în cadrul programului i-a motivat să caute oportunităţi de perfecţionare a personalului şi dotare a instituţiilor cu echipament medical performant. Acesta este cel de-al 310-lea proiect CPP, implementat de către cetăţeni în Republica Moldova. Programul este finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi administrat de Consiliul pentru Cercetări şi Schimburi Internaţionale (IREX).

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1533
Populația:
1309 locuitori

Vărzăreştii Noi este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Vărzăreştii Noi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1309 oameni. Satul Vărzăreştii Noi a fost menționat documentar în anul 1533.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.