Creţu Sergiu

Sergiu Crețu - țambalagiu, autor de prelucrări şi creaţii muzicale originale în stil popular. S-a născut la 5 ianuarie 1947, la Furmanca, regiunea Odesa, fosta plasă Chilia Nouă, jud. Ismail. A urmat Şcoala mediede muzică din Slobozia, Tiraspol (1962-1964), apoi Şcoala medie de muzică Ştefan Neaga din Chişinău (1964-1966), cu T. Roşcovan, şi la Institutul de Arte G. Musicescu

Din Chişinău (1966-1971), cu Ion Grosu (ţambal). Cîntă în ansamblul Alunelul, în Orchestra de muzică populară şi de estradă a Radioteleviziunii (1967-1971) şi Orchestra de muzică populară „Folclor" a Radioteleviziunii (1971-1989) din Chişinău; director artistic al Orchestrei „Tinereţea" a Centrului tineretului (1989-1991) şi ţambalagiu în Orchestra de muzică populară „Fluieraş" a Filarmonicii din Chişinău (din 1991). A înregistrat la Radio Chişinău muzică populară: „Baladă", „Melodii ciobăneşti", „Doina", „La vatra părintească", „Melodie de dor" etc. Maestru al artei din Republica Moldova (1995).

Sergiu Creţu este un excelent instrumentalist, autor de inspirate creaţii pentru ţambal şi orchestră, precum şi de minunate aranjamente şi prelucrări de melodii de origine populară, animator şi dirijor de orchestră. Despre stilul ţambalagiului din Furmanca, muzicologul I. Păcuraru scria aşa: „Ţambalul lui sună expresiv, moale, catifelat, de parcă emiterea sunetului nici nu s-ar produce prin percutarea corzilor cu ciocănelele. Interpretul ştie să obţină timbrul şi valenţele de care are nevoie, iar tehnica lui avansată întotdeauna este subordonată necesităţilor de a exprima mesajul autentic: dorul, diversele stări de bucurie, melancolie, voie bună, etc". Aprecierile muzicologului I. Păcuraru însoţesc două CD-uri cu genericul „Niciodată aşa dor mult", apărute mai mulţi ani în urmă, cu 32 de melodii interpretate la ţambal de către S. Creţu, acompaniat de orchestra de muzică populară.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitalei exită în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1811
Populația:
1223 locuitori

Neculăieuca este un sat şi comună din raionul Orhei. Neculăieuca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1223 de oameni. Satul Neculăieuca a fost menționat documentar în anul 1811.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.