Zagorschi Vasili

Zagorschii Vasilii Gheorghe − compozitor şi pedagog. Artist al Poporului din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (1982), profesor (1983).

Născut la 27 februarie 1926 în satul Caramahmed (azi Şevcenco), raionulul Chilia, regiunea Odessa. A absolvit Conservatorul de la Chișinău, clasa de compoziţie a profesorului L. Gurov (1952). Din 1947 este profesor la Conservator. A activat în calitate de membru al Consiliului Muzical UNESCO. Din 1955 compune muzică pentru filmele moldoveneşti.

Filmografia:

„Melodii moldoveneşti” (1955) în colaborare cu Şico Aranov,

„Fugit de sub escortă” (1964),

Mariana” (1967),

Riscul” (1970),

Podurile” (1973),

Agentul serviciului secret” (1978),

„Prietenie bărbătească” (1982),

„Trece lebăda pe ape” (1982),

Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo” (1985) − 3 episoade.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1703
Populația:
1060 locuitori

Paşcani este un sat din cadrul comunei Manta, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Cahul și la 183 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1060 de oameni. Satul Pașcani a fost menționat documentar în anul 1703.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.