Grabco Alexei

Alexei Grabco - pictor-grafic, caricaturist. Membru Uniunii plasticienilor din Moldova.

S-a născut la 15 august 1936 în orăşelul Camenca Moldova. A absolvit şcoala republicană de pictură "I. E. Repin" din Chişinău (1959) după ce sa angajat în calitate de pictor-caricaturist la revista republicană "Chipăruş". Caricaturele sale pe teme sociale au fost deseaori publicate nu numai pe paginele "Chipăruşului" dar şi-n mai multe ziare şi reviste în Moldova. De multe ori se retipăreau şi-n revistele satirice altelor republici sovietice şi-n "Crocodil".

Desenele lui A. Grabco totdeauna erau gîndite şi realizate cu mare stăruinţă şi talent. Afară de desene satirice, Grabco a mai realizat seriale întregi de desene umoristice, aşa niimita "comicse", de pildă serialul "Vecinii". Acest serial mai tîrziu a servit o bază pentru un film cu desene animate care Grabco la produs în calitate de scenarist, regizor, pictor şi chiar cameraman, care a fost refilmat de studioul "Moldova film" şi a apărut pe ecranele cinematografice. Vorba a fost de un subiect umoristic despre doi vecin, prieteni din copilărie care viaţa întreagă se stăruie să-l depeşeaseă unul pe altul în năzdrăvăniile sale, dar totdeauna suferă eşec.

Alexei Grabco în aşa fel a devenit unul din cineaşti-amatori care prin creaţia şi talentul său a ajuns la professionalizm perfect, creînd incă în anii 70-80 propriul studiou "Animafilm".

Din păcate şi-n cadrul studioului "Moldova-film" şi-n cadru amatorilor de cinema din republică filme de animaţie nici pentru copii, nici pentru vîrstnici nu se mai produc. Animaţia acuma mai mult se foloseşte în spoturi publicitare.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1752
Populația:
10005 locuitori

Sucleia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Este o suburbie a orașului Tiraspol. Localitatea se află la distanța de 82 km de Chișinău. Populaţia satului Sucleia alcătuia 10 005 oameni în anul 2004. Satul Sucleia a fost menționat documentar în anul 1752.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.