Deleanu Liviu

Deleanu Liviu (adevăratul nume şi prenume Cligman Lipa) ‒ poet, dramaturg.

Născut la 8 februarie, 1911 în Iași, România. Tatăl viitorului poet, scria şi el poezii în idiș și ebraică, astfel Liviu începînd cu vîrsta de 11 ani a început să lucreze deja în calitate de corector şi litograf la tipografie, apoi s-a inclus destul de repede şi în viața literară. La vîrsta de 16 ani, devine colaborator al revistei „Vitrina literară", unde-şi publica scrierile iniţial cu pseudonimul „Cliglon" și „C. L. Deleanu". În anul 1927, la vîrsta de 16 ani, deja cu numele de Liviu Deleanu a lansat primul său volum de poezii „Oglinzi fermecate". În perioada de pînă la război unele poezii ale lui L. Deleanu au devenit cîntece cunoscute, inclusiv celebrul cîntec „Sanie cu zurgălăi" ‒ scris de compozitorul Richard Stein pe versurile lui Liviu Deleanu în anul 1937 și considerat mult timp cîntec popular.

În anul 1940 L .Deleanu se mută cu traiul la Chișinău, unde se implică practic imediat în viața literară. Împreună cu Bogdan Istru traduce imnul Uniunii Sovietice. În timpul anilor de război 1941-1945 locuieşte şi activează la Moscova. Tematica poeziilor şi poemelor sale din această perioadă este în primul rînd militar-patriotică, antifascistă. În anul 1950 creează poemul lirico-epic „Krasnodon". L. Deleanu este cunoscut şi calitate de autor de cărți pentru copii: „Poezii pentru copii", 1947, „Licuriciul", 1961 și altele. De asemenea, poetul traduce din limba rusă fabulele lui Ivan Krîlov, povești și poezii de A. Pușkin poemele lui N. Nekrasov, poeziile lui M. Lermontov, A. Tvardovski, etc. Au fost editate şi reeditate multe culegeri şi cărţi ale poetului.

A lucrat în calitate de redactor literar al ansamblului „Doina" (începînd cu anul 1943).

A murit la 12 mai 1967 la Chișinău. Astăzi o stradă din Chișinău poartă numele poetului.

Filmografia:
„Căi largi", 1959 ‒ documentar ‒ autor de scenariu.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1975
Populația:
106 locuitori

Tudoreşti este un sat din cadrul comunei Bucuria, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cahul și la 164 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 106 oameni. Satul Tudorești a fost înființat în anul 1975.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.