18 april 2011, 15:55 views 39592
Materiale din compartiment: Photo gallery |

Satul Chiţcani, raionul Căușeni

Вид на монастырь и окрестности с колокольни

Satul Chiţcani este situat lîngă linia de demarcaţie a rîurilor Nistru şi Botna, pe malul drept al rîului Nistru şi aproape de aşa-numitul promontoriu Chiţcani cu înălţimea care domină împrejurimile – 158,1 m, care are însemnătate strategică. În timpul celui de-al II-lea Război Mondial această înălţime (capul de pod Chiţcani) a jucat un rol hotărîtor în timpul operaţiei Iaşi-Chișinău din 1944.

Conform unor date localitatea Chiţcani a fost fondată în secolul al XIV-lea, în documente însă este amintit pentru prima oară în 1527. La data de 1 ianuarie 2004 în sat locuiau aproape 9 mii de oameni (52 % − femei), dintre aceştia: ruşii constituie 53%, moldovenii − 34 %, ucrainenii − 10 %, la fel locuiesc bulgari, găgăuzi, beloruşi. În sat se numără 2855 de gospodării.

Satul dispune de soluri roditoare de luncă, ceea ce permite dezvoltarea legumiculturii, iar povîrnişurile promontoriului din timpuri străvechi sînt folosite pentru cultivarea viţei-de-vie. Pădurea Chiţcani din apropierea luncii are rolul de a proteja mediul şi este folosit pentru recreere.

Свято-Вознесенский храм, вид с монастырского двора

Chiţcani este un sat vestit şi prin mănăstirea Noul Neamţ fondată în anul 1859, care are în prezent patru lăcaşuri sfinte – Înălţarea Domnului, Sfînta cruce, Sf. Nicolae şi Adormirea Maicii Domnului şi o capelă în centrul complexului, în care a fost înmormîntat fostul stareţ аl mănăstirii, care a murit tragic în anul 2006. Clopotniţa mănăstirii este cea mai înaltă pe teritoriul Moldovei – 55,6 m (conform altor date – 69 m). Mănăstirea a fost fondată de către călugării mănăstirii Neamţ (fondate în secolul XVI) în Moldova de peste Prut. Mult timp mănăstirea Noul Neamţ a păstrat multe relicve şi cărţi de la mănăstirea de la Neamţ. Mănăstirea de la Chiţcani este cel mai mare complex arhitectural pe teritoriul ţării. El prezintă interes atît pentru specialişti, cît şi pentru toţi acei care sunt interesaţi de istoria şi cultura pămîntului moldovenesc. Mănăstirea este cunoscută departe de hotarele Moldovei şi este un loc de pelerinaj al credincioşilor din diferite ţări ale lumii

Aproximativ la 3 km de sat pe cel mai înalt punct a promontoriului Chiţcani a fost înălţat un memorial în cinstea tuturor celor căzuţi la operaţia Iaşi-Chișinău din anul 1944. Monumentul sub formă de stelă este situat foarte reuşit, de pe platforma de observaţie  a monumentului se deschid peisajele de neuitat ale împrejurimilor. Şi mai mult uimesc imaginaţia noastră, vederile ce se deschid de pe platforma de sus a clopotniţei mănăstirii.

Фигура послушника, вырезанная в дупле дерева во дворе монастыря

Trebuie să spunem, că în apropierea satului s-au făcut numeroase săpături, în urma cărora au fost găsite urme ale aşezărilor oamenilor străvechi, Valul de sus al lui Traian, aşezări preistorice ale geţilor şi o mulţime de movile. Toate acestea au făcut ca satul Chiţcani şi împrejurimile sale să fie un obiect turistic atît pentru locuitorii Moldovei, cît şi pentru oaspeţii din străinătate.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
40 locuitori

Ciobanovca este un sat din cadrul comunei Grinăuți, raionul Rîşcani. Satul este situat la 35 km de orașul Rîșcani și la 162 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 40 de locuitori. Satul Ciobanovca a fost înființat în secolul XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.