10 aprilie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 745
Ce amendă riscă cei care nu vor să participe la Recensămînt
10 aprilie 2024, 09:30 Realitatea moldovenească views 745

Ce amendă riscă cei care nu vor să participe la Recensămînt

Persoanele care refuză să prezinte date individuale în scopuri statistice riscă o amendă în mărime de pînă la 2100 de lei, conform articolului 330 din Codul Contravențional. Procesul verbal va fi întocmit de un reprezentant al Biroului Național de Statistică în baza unui raport prezentat de recenzor.

Oleg Cara, directorul BNS, a declarat în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV, că fiecare persoana va primi pînă la 5 înștiințări despre obligația de a oferi informații în cadrul Recensămîntului Populației și Locuințelor 2024.

„Prima va fi pliantul cu informarea despre recensămînt. În urma celei de-a doua încercări i se va lăsa o înștiințare. După care va mai urma încă una. Dacă persoana evită contactul, i se va lasă o înștiințare în care se anunță că în cazul dacă nu-și va onora obligațiunile, persoana este pasibilă de aplicarea prevederilor Codului Contravențional. Doar după parcurgerea acestor pași va fi lansată procedura de întocmire a procesului verbal de sancționare cu amendă”, a menționat Oleg Cara.

 

Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, a declarat că în afară de prevederile din lege, participarea la recensămînt este o obligație morală a fiecărui cetățean.

„Eschivarea de la participarea la recensămînt înseamnă că nu dorim să fim parte a soluției problemelor din localitățile și țara noastră în ansamblu. În contrast, participarea este un comportament prin care arătăm că ne pasă de viitorul și dezvoltarea țării noastre. Dacă așteptăm ceva de la autorități, noi trebuie să contribuim elementar prin a oferi date despre noi și problemele noastre”, a mai spus Adrian Lupușor.

În Republica Moldova a fost lansat luni, 8 aprilie, Recensămîntul Populației și Locuințelor 2024. Acesta va dura pînă pe 7 iulie. Timp de trei luni, recenzorii vor colectata date despre numărul și caracteristicile demografice ale populației, precum și despre casele de locuit și condițiile de trai. Informațiile preliminare vor fi anunțate de către autorități nu mai devreme de luna ianuarie 2025.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

amenda , recensamint

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1821
Populația:
470 locuitori

Saca este un sat din cadrul comunei Ghelăuza, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Strășeni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 470 de oameni. Satul Saca a fost menționat documentar în anul 1821.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.