04 october 2024, 09:30 Moldovan reality views 744
Ce amendă riscă cei care nu vor să participe la Recensămînt
04 october 2024, 09:30 Moldovan reality views 744

Ce amendă riscă cei care nu vor să participe la Recensămînt

Persoanele care refuză să prezinte date individuale în scopuri statistice riscă o amendă în mărime de pînă la 2100 de lei, conform articolului 330 din Codul Contravențional. Procesul verbal va fi întocmit de un reprezentant al Biroului Național de Statistică în baza unui raport prezentat de recenzor.

Oleg Cara, directorul BNS, a declarat în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV, că fiecare persoana va primi pînă la 5 înștiințări despre obligația de a oferi informații în cadrul Recensămîntului Populației și Locuințelor 2024.

„Prima va fi pliantul cu informarea despre recensămînt. În urma celei de-a doua încercări i se va lăsa o înștiințare. După care va mai urma încă una. Dacă persoana evită contactul, i se va lasă o înștiințare în care se anunță că în cazul dacă nu-și va onora obligațiunile, persoana este pasibilă de aplicarea prevederilor Codului Contravențional. Doar după parcurgerea acestor pași va fi lansată procedura de întocmire a procesului verbal de sancționare cu amendă”, a menționat Oleg Cara.

 

Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Expert-Grup, a declarat că în afară de prevederile din lege, participarea la recensămînt este o obligație morală a fiecărui cetățean.

„Eschivarea de la participarea la recensămînt înseamnă că nu dorim să fim parte a soluției problemelor din localitățile și țara noastră în ansamblu. În contrast, participarea este un comportament prin care arătăm că ne pasă de viitorul și dezvoltarea țării noastre. Dacă așteptăm ceva de la autorități, noi trebuie să contribuim elementar prin a oferi date despre noi și problemele noastre”, a mai spus Adrian Lupușor.

În Republica Moldova a fost lansat luni, 8 aprilie, Recensămîntul Populației și Locuințelor 2024. Acesta va dura pînă pe 7 iulie. Timp de trei luni, recenzorii vor colectata date despre numărul și caracteristicile demografice ale populației, precum și despre casele de locuit și condițiile de trai. Informațiile preliminare vor fi anunțate de către autorități nu mai devreme de luna ianuarie 2025.

Source: noi.md

Keywords:

amenda , recensamint

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
1074 locuitori

Bîc este un sat din cadrul comunei Bubuieci, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.54 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 5.55 km. Localitatea se află la distanța de 3 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1074 de oameni. Satul Bîc a fost înființat în anul 1908.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.