22 septembrie 2015, 14:53 Realitatea moldovenească views 6613
Drăguțanu a spus ce se va întîmpla cu leul după demisia lui
22 septembrie 2015, 14:53 Realitatea moldovenească views 6613

Drăguțanu a spus ce se va întîmpla cu leul după demisia lui

În Moldova s-a creat o impresie greșită că Banca Națională menține rata de schimb a leului față de principalele valute străine, dar, de fapt, rata este stabilită de piață și este determinată de cei care cumpăra și vînd valută. Constatarea a fost făcută de către președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, care a vorbit în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime" de pe postul „ProTV Chișinău", răspunzînd la întrebarea despre modul în care demisia președintelui BNM poate afecta rata de schimb a leului, relatează NOI.md.

Dorin Drăguțanu a menționat că în ultimele zile, moneda euro a crescut pînă la 23 de lei, iar acum, la fel, scade rapid la 22 de lei. „În același timp, BNM nu a făcut nimic. Este vorba despre evoluția monedei euro în raport cu dolarul pe piața internațională", a subliniat președintele BNM.

Potrivit acestuia, persoanele fizice din Republica Moldova vînd anual aproximativ 2 miliarde de dolari. „Aceasta este piață, iar rata depinde de cerere și ofertă", a spus Dorin Drăguțanu.

El a menționat că Banca Națională, dacă este necesar, efectuează intervenții pe piață, dar nu pentru a menține o rată de schimb fixă, ci pentru a asigura funcționalitatea pieței în cazul deficitului de valută. Președintele BNM a declarat că de la începutul acestui an, Banca Națională a vîndut pe piață de 250 de milioane de dolari.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

leu , banca , valută , demisie , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
388 locuitori

Alexeevca este un sat din cadrul comunei Svetlîi, UTA Găgăuzia. Localitatea se află la distanța de 38 km de municipiul Comrat și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 388 de oameni. Satul Alexeevca a fost menționat documentar în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.