Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

Paradă de cai la Palanca, de sărbătoarea Sfîntului Ilie


Foto: publika.md

Sărbătoare mare în satul Palanca din raionul Călăraşi, acolo unde Sfîntul Ilie este considerat nu doar ocrotitorul recoltei, dar şi al cailor. Localnicii care au acasă cabaline le-au împodobit cum au ştiut mai bine şi le-au prezentat într-o impresionantă paradă în centrul satului, relatează publika.md.

Cei mai vîrstnici localnici spun că îl sărbătoresc în acest fel pe Sfîntul Ilie de cînd se ştiu.

"Părinţii noştri îl sărbătoreau în fiecare an pe sfîntul Ilie. Se adunau lîngă Casa de Cultură din sat sau pe stadion. Preotul venea şi sfinţea caii", a relatat un bărbat.

Sărbătoarea a fost un prilej pentru a-şi demonstra talentul şi pentru meşterii populari, care au venit cu catrinţe, brîie, oale de ceramică etc.

Sfîntul Ilie aducătorul de ploi este considerat ocrotitorul cailor şi al căruţaşilor. Festivalul este organizat al şaselea an consecutiv în satul Palanca.

Cuvinte cheie:

animale , sarbatoare , iarmaroc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
1768 locuitori

Hirişeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Hirişeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 13 km de oraşul Teleneşti şi la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1768 de oameni. Satul Hirișeni a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.