08 may 2013, 15:22 Art processing of leather and fur views 10407
08 may 2013, 15:22 Art processing of leather and fur views 10407

Paradă de cai la Palanca, de sărbătoarea Sfîntului Ilie


Foto: publika.md

Sărbătoare mare în satul Palanca din raionul Călăraşi, acolo unde Sfîntul Ilie este considerat nu doar ocrotitorul recoltei, dar şi al cailor. Localnicii care au acasă cabaline le-au împodobit cum au ştiut mai bine şi le-au prezentat într-o impresionantă paradă în centrul satului, relatează publika.md.

Cei mai vîrstnici localnici spun că îl sărbătoresc în acest fel pe Sfîntul Ilie de cînd se ştiu.

"Părinţii noştri îl sărbătoreau în fiecare an pe sfîntul Ilie. Se adunau lîngă Casa de Cultură din sat sau pe stadion. Preotul venea şi sfinţea caii", a relatat un bărbat.

Sărbătoarea a fost un prilej pentru a-şi demonstra talentul şi pentru meşterii populari, care au venit cu catrinţe, brîie, oale de ceramică etc.

Sfîntul Ilie aducătorul de ploi este considerat ocrotitorul cailor şi al căruţaşilor. Festivalul este organizat al şaselea an consecutiv în satul Palanca.

Keywords:

animale , sarbatoare , iarmaroc

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
361 locuitori

Dămăşcani este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîșcani și la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 361 de locuitori. Satul Dămășcani a fost menționat documentar în anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.