26 octombrie 2010, 10:36 views 56965
Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Cîntecul de autor

Cîntecul de autor – este genul de cîntec, apărut în Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste la mijlocul secolului al XX−lea, gen care a devenit popular într-un timp foarte scurt.

Cîntecul de autor a luat naştere în cercurile restrînse ale studenţilor, intelectualilor, precum şi la întrunirile turistice, acestea din urmă, transformîndu-se treptat, în festivaluri ale cîntecelor de autor.

Printre cei mai cunoscuţi barzi din Moldova îi putem numi pe Alexandru Solomonov, care e mai mereu în turnee prin Rusia şi Moldova, Cehia, Germania, Anglia, Danemarca. Ivan Coval, Serghei Malîşev şi alţi interpreţi ai cîntecului de autor sînt barzi adevăraţi, pentru ei poetica textului este foarte importantă.

Se evidenţiază trioul „Serebreanîi vec” sub conducerea lui Boris Amambaev. Acest gen de muzică reprezintă un tip cu totul aparte de creaţie. Muzicienii interpretează cîntece pe versurile poieţilor Epocii de Argint. Cîntecele acestea sînt în stare să atingă pînă şi cele mai sensibile coarde ale sufletului şi nu numai că ne ajută să descoperim lumea păcii şi armoniei, ci şi contribuie la familiarizarea tineretului cu poezie o deosebită, și de literatură în general, precum şi la dezvoltarea gustului muzical.  

În Moldova activează astăzi cluburi de cîntece de autor, se organizează periodic concerte şi întîlniri cu participarea barzilor din Moldova. Printre cele mai importante evenimente putem menţiona festivalul de cîntec de autor „Peatihatca", care are loc în fiecare an, începînd cu anul 2000, la care participă interpreți din toată țara, precum și muzicieni din Ucraina și Rusia.

Pe pagina noastră veţi avea posibilitatea să vă bucuraţi de cîntecele dvs. preferate, să aflaţi noutăţile muzicale, dar şi să urmăriţi activitatea concertistică a barzilor moldoveni, să participaţi la discuţiile de pe forum.

Personalităţi

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1489
Populația:
484 locuitori

Leca este un sat din cadrul comunei Antoneşti, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Cantemir și la 119 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 484 de oameni. Satul Leca a fost menționat documentar în anul 1489.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.