03 october 2024, 15:00 You were writing views 5644
Culorile istorice al statalității moldovenești
03 october 2024, 15:00 You were writing views 5644

Culorile istorice al statalității moldovenești

După se cunoaște, culorile naționale reprezintă o anumită tradiție istorică a țării și a poporului. Loialitatea față de simboluri și capacitatea de a le păstra de-a lungul secolelor reprezintă o mîndrie specială și servesc drept garanție a continuității vieții istorice a popoarelor.

Diverse surse istorice arată în mod convingător că culorile stindardelor moldovenești din secolele XV-XVIII erau predominant roșii, mai rar albastre. În Principatul Moldovei, pînă în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, s-a păstrat tradiția moldovenească veche de secole - cea a steagurilor naționale în două culori roșu-albastru.

Plecînd de la continuitatea tradițiilor istorice, culorile naționale ale statului moldovenesc sînt roșu și albastru, reprezentate sub forma a două dungi orizontale paralele de aceeași lățime, cea superioară fiind roșie, iar cea inferioară - albastră. Această combinație de culori reflectă cel mai bine istoria veche de secole a statalității moldovenești și unitatea poporului moldovenesc. Opinia este împărtășită de mulți istorici, diverse organizații și mișcări social-politice care pledează pentru identitatea moldovenească. Ținînd cont de faptul că statul suveran și independent Republica Moldova este moștenitorul Moldovei istorice în sensuri istorice, spirituale, culturale și etnice. Majoritatea populației sale este alcătuită din moldoveni, aceasta locuiește pe teritoriul moldovenesc, în cadrul ei se vorbește limba moldovenească, ea se bazează pe moștenirea spirituală și culturală moldovenească.

Poporul care este unit nu numai de problemele economice, ci și de valorile istorice, devine mult mai puternic.

Autor A. Nesteriuc

Keywords:

istoria , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1921 locuitori

Hlinaia este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hlinaia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hlinaia este situat la o distanță de 7 km de orașul Edineț, la 15 km de stația de cale ferată Brătușeni și la 209 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1921 de oameni. Satul Hlinaia pe Racovăț, din ținutul Hotin, este atestat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.