23 march 2024, 12:00 Culture views 796
Se pregătește ceva? Situație cu multe semne de întrebare în jurul Ansamblului Academic
23 march 2024, 12:00 Culture views 796

Se pregătește ceva? Situație cu multe semne de întrebare în jurul Ansamblului Academic "JOC"

Redacția Noi.md a fost contactată de persoane, care au dorit să-și păstreze anonimatul, și care au comunicat faptul că ar urma să fie schimbat statutul Baletului Național al Moldovei "JOC".

Potrivit surselor respective, în acest sens ar exista deja documentele pregătite la Ministerul Culturii. Astfel, Baletului Național al Moldovei "JOC", care este indicat pe site-ul Ministerului Culturii ca fiind o instituție publică concertistică aflată în subordinea Ministerului Culturii - acesta avînd rolul de fondator - ar urma să-i fie schimbat acest statut.

Sursele s-au arătat îngrijorate de faptul că, odată cu acest fapt, Baletul ar putea fi lipsit de propriul sediu, amplasat pe strada Mesager din capitală și că ar putea urma și disponibilizări.

Mai mult, acestea au spus că s-ar prevedea o comasare a Ansamblului "JOC" cu o altă instituție artistică, ceea ce va genera, potrivit surselor, și anumite efecte care vor dezavantaja ansamblul și colectivul acestuia.

Redacția Noi.md a contactat reprezentanții Ansamblului Academic, dar pînă la publicarea acestui material, nimeni nu a răspuns apelului. Totodată, am expediat în adresa Ministerului Culturii o solicitare, în care am rugat instituția să se expună pe marginea acestei situații și să confirme sau să infirme aceste informații.

Reprezentanții Serviciului de presă al Ministerului ne-au comunicat că cererea noastră este deja în proces de lucru și ne va fi oferit un răspuns în timp util. Pînă la publicarea acestui material, răspunsul încă nu a fost recepționat.

Ansamblul Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare "JOC", colectiv emerit din Republica Moldova, Laureat al concursurilor republican şi internaţionale, a fost înființat în august 1945. Încă de la început, s-a afirmat ca o instituţie de colectare şi fructificare a tradițiilor moldovenești, devenind în timp una din cărțile de vizită ale artei şi culturii naţionale.

Mai multe informații despre acest ansamblu pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1633
Populația:
778 locuitori

Logofteni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Logofteni și Moldoveanca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Fălești și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 778 de oameni. Satul Logofteni a fost menționat documentar în anul 1633.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.