Go to section: History
27 march 2018, 14:11 History views 14100
A fost lansat cel de-al treilea episod al filmului „Istoria Moldovei” (Video)
27 march 2018, 14:11 History views 14100

A fost lansat cel de-al treilea episod al filmului „Istoria Moldovei” (Video)

O veritabilă călătorie în spațiu și timp, o incursiune prin vremurile bune și vremurile zbuciumate ale neamului nostru. Asta au încercat să reflecte cineaștii în cel de-al treilea episod al trilogiei „Istoria Moldovei", prezentat publicului ieri, la Chișinău.

A treia parte a filmului oglindește cele mai importante evenimente produse între anii 1812 -1991, pînă la obținerea independenței Republicii Moldova. Aici veți regăsi drama comună a familiilor de moldoveni în diferite perioade cruciale, fie că este vorba de foamete, război sau deportări.

„Acest episod este cel mai complicat și avem de toate în el: și focuri de armă, și ghetoul evreiesc, și pogromuri. Am încercat să prezentăm maximum din ceea ce s-a întîmplat. Am vorbit despre ceea ce a fost bine și rău, filmul este bazat pe contraste. De ce trebuie să privim acest film? Pentru că ne cunoaștem prea puțin istoria", a relatat Natalia Anisimov, producator-regizor al documentarului.

Potrivit Elenei Pahomova, scenarista filmului, vizionînd toate cele trei episoade, întorcîndu-ne în trecut, vom putea înțelege mai bine de ce astăzi sîntem așa cum sîntem.

„Cel mai important lucru care ne așteptăm să se întîmple după acest film este că oamenii vor începe să împărtășească unii cu alții informația. Istoria nu sînt doar niște manuale pe care vrei le citești, vrei nu, dar toți noi, familiile noastre sîntem, de asemenea, creatori ai istoriei. Am încercat să reflectăm tot: și părțile bune și cele rele, amărăciunea și bucuria, sperăm că acest film va atinge", a menționat Pahomova.

La evenimentul de lansare a fost prezent și președintele Igor Dodon. "Trebuie să cunoaștem adevărata istorie a neamului nostru, să ne iubim țara, să păstrăm valorile pe care ni le-au lăsat drept moștenire marii strămoși ai neamului și să le transmitem viitoarelor generații. Doar cunoscînd trecutul țării și al poporului nostru, vom putea construi un viitor prosper și luminos", a declarat Dodon.

Menționăm că trilogia „Istoria Moldovei" este un proiect televizat ambițios, care expune evenimente din istoria multiseculară a ținutului nostru. Documentarul a fost realizat sub patronajul președintelui Igor Dodon.

„Istoria Moldovei" - Prima parte

„Istoria Moldovei" - Partea a doua

Source: noi.md

Keywords:

film , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568
Populația:
758 locuitori

Hîrceşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Veveriţa, Hîrceşti, Drujba și Leordoaia. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Ungheni și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 758 de oameni. Satul Hîrcești a fost menționat documentar în anul 1568.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.