Go to section: History
04 july 2018, 15:20 History views 16692
Elena Voloșanca și Sofia Paleologu. Adevăr și ficțiune (partea 1)
04 july 2018, 15:20 History views 16692

Elena Voloșanca și Sofia Paleologu. Adevăr și ficțiune (partea 1)

Veaceslav Matveev

Fiecare țară și națiune are propriii săi eroi și sfinți. Să nu ne amintim acest lucru, să ne uităm rădăcinile, originile noastre înseamnă să uităm trecutul propriului popor, să neglijăm amintirea strămoșilor, viața și destinul lor. Este deosebit de important acum ca Moldova, care a avut de parcurs o cale istorică complicată și a reușit să-și păstreze identitatea, să-și amintească de cei care i-au făurit trecutul glorios.

Una dintre personalitățile care a lăsat urme nu numai în istoria poporului nostru, ci și în cea a Rusiei este fiica lui Ștefan cel Mare – Elena Voloșanca, cunoscută în mitologia rusă ca Preafrumoasa Elena. Chipul ei frumos și plin de tragism transpare din adîncul secolelor.

Ține minte numele tău

Timpul este eternitatea folosită de omenire. Bineînțeles, aceasta își devorează copiii, ca și zeul grec Cronos. Îi devorează și-i digeră. Generațiile celor care au creat această lume înainte de noi pleacă. Se trec în neant regi, împărați și oameni obișnuiți, iar noi adesea uităm adevărata lor față. Dar fiecare țară și fiece națiune își are propriii eroi și sfinți. Calea Moldovei noastre, a conducătorilor și ocrotitorilor ei nu a fost ușoară. Poporul moldovenesc are o istorie complicată, în care s-au configurat încercările și bucuriile, triumful victoriilor și amărăciunile înfrîngerilor. Nu orice popor ar fi putut să se perpetueze și să dăinuie aici, la răspîntia drumurilor europene și eurasiatice. Pentru aceasta e nevoie de voință istorică, voința de a-și păstra identitatea și propriile tradiții. Strămoșii noștri nu au trăit pur și simplu, ci și-au creat trecutul glorios, îmbogățind patrimoniul memoriei omenirii cu nume precum: Bogdan Întemeietorul, Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare (Ștefan cel Mare și Sfînt). Cu ce au trăit acești oameni, la ce se gîndeau și ce visau, ce le ocupa mințile, ce năzuințe aveau, ce îi motiva să-și urmeze scopurile și ce stătea la baza deciziilor lor volitive? Acum, peste secole este dificil să răspundem cu exactitate la aceste întrebări. Dar vom încerca să înțelegem acea lume, ascunsă în prezent de noi de noianul secolelor, să înțelegem timpurile marilor bătălii și realizări, timpurile conflictelor sîngeroase și pe cele ale realizărilor glorioase ale Principatului Moldovei, perioadă de timp în care Moldova a fost o țară măreață, care influența destinele Europei. Toate cele spuse mai sus sînt actuale și importante pentru noi și astăzi, în timpuri deloc ușoare, cînd țara noastră, poporul nostru s-a pomenit în punctul unei bifurcații istorice. Anume astăzi este necesar să vorbim despre rădăcini, tradiții și personalități glorioase, strămoșii noștri, tocmai astăzi, cînd pe trupul politic torturat al statului nostru au hotărît să-și încrucișeze săbiile diferite forțe aflate într-o opoziție dură una față de alta. Puterile mondiale încearcă astăzi să dezmembreze tînăra noastră republică, să curme coloana vertebrală mentală a poporului nostru. Prea multe sînt puse în joc de provocările prezentului, de instigările ultimelor decenii și noi trebuie să înțelegem cu toată responsabilitatea tot ceea ce se întîmplă, pentru că istoria noastră este și istoria celor care vor veni după noi, dar și a celor care au creat memoria, tradițiile, obiceiurile și datinile pămîntului nostru secole la rînd.

Este important să ne amintim și de strămoșii noștri care au lăsat urme în amintirea istoriei mondiale și a tradiției spirituale, care au semănat lumina și înțelepciunea străvechii Moldove în alte țări care au suferit și au luptat, care au păstrat tradițiile vechi moldovenești departe de țara noastră și pe cei care le-au oferit altor popoare adîncimea potențialului sacral și spiritual al poporului nostru. Pe acest fundal apare chipul frumos și luminos al fiicei lui Ștefan cel Mare, Elena, care este cunoscută în istoria mondială ca Elena Voloșanсa, iar în mitologia și legendele poporului rus și ale altor popoare slave – Elena Prekrasnaia (Preafrumoasa Elena).

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1675
Populația:
979 locuitori

Rădeni este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Rădeni, Drăguşeni și Zamcioji. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Strășeni și la 36 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 979 de oameni. Satul Rădeni a fost menționat documentar în anul 1675.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.