Go to section: History
19 february 2013, 13:02 History views 10422
19 february 2013, 13:02 History views 10422

Senzațional: fiul lui Stalin s-a predat naziștilor


Foto: topnews.ru

Potrivit unor arhive sovietice, Yakov, fiul cel mare al lui Stalin care era comandantul unei baterii de tancuri, s-a predat trupelor naziste în timpul invaziei din 1941. Documentele contrazic astfel poziția oficială a Rusiei sovietice, conform căreia Yakov Djugașvili, fiul cel mare al lui Stalin, a fost capturat de către germani, scrie Independent, bazîndu-se pe documentele din arhivele ruse.

Se știe că Stalin l-a renegat pe fiul său, Yakov, în 1928, în urma unui conflict avut din cauza unei relații amoroase a tînarului.

Dovezi ale trădării s-ar conține într-o scrisoare a comisarului de brigadă,  în care lupta Yakov, Alexei Rumeanțev, care scrie că Djugașvili, comandant de baterie, împreună cu complicele său au fugit după bombardarea bateriei de către naziști, purtînd haine civile.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, care a publicat descoperirile de arhivă, ei au ajuns la un lac, Djugașvili i-a spus soldatului să meargă mai departe, iar el a vrut să rămînă pentru a se odihni. Potrivit revistei, dorința de a rămîne înseamnă că el s-a predat. Revista oferă, de asemenea, un raport german privind interogarea lui Djugașvili, în timpul căreia el a criticat aspru Armata Roșie, calificînd acțiunile ei ca "prostești și idioate". De asemenea, el și-a permis afirmații antisemite, remarcă autorul articolului Tony Paterson.

Keywords:

istoria , nazisti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1500
Populația:
349 locuitori

Mana este un sat din cadrul comunei Selişte, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 349 de oameni. Satul Mana a fost menționat documentar în anul 1500.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.