Go to section: History
07 january 2023, 12:00 History views 855
Descoperire foarte rară pe un deal din Fălești
07 january 2023, 12:00 History views 855

Descoperire foarte rară pe un deal din Fălești

Descoperire rară la o carieră aflată pe un deal din Fălești. O statuetă antropomorfă, care reprezintă un bărbat, a fost găsită de arheologi în apropiere de satul Glinjeni.

Contactat de TV8.md, directorul de la Agenţia Naţională Arheologică, Vlad Vornic, a declarat că artefactul este o operă creată acum circa 6.000 de ani într-o așezare a culturii Cucuteni-Tripolie, iar la fața locului au mai fost găsite cîteva obiecte din silex, notează Noi.md.

Figurina misterioasă este făcută din lut ars, fiind una rară, pentru că mai des sînt găsite cele care reprezintă femei, iar arheologii susțin că vor cere primăriei din localitate să fie protejat situl, care este distrus de o carieră de lut neautorizată, pentru a continua lucrările arheologice la fața locului.

Așezarea preistorică a fost descoperită în anul 2020 de arheologul Ion Noroc, care în prezent este profesor de istorie la Bălți.

Potrivit specialistului, artefactele urmează a fi studiate atent și, cel mai probabil, ulterior vor fi expuse la muzeul sătesc de Istorie şi Etnografie din localitatea Glinjeni.

Purtătorii culturii Cucuteni-Tripolie au existat circa 1500 de ani (sfîrșitul mileniului V - începutul mileniului III î.e.n) pe un teritoriu vast de la Carpați și pînă la Nipru. Pe teritoriul Republicii Moldova sînt cunoscute peste 600 de așezări de agricultori, din care unele au fost cercetate arheologic.

Source: noi.md

Keywords:

descoperire , Făleşti

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1897
Populația:
9325 mii locuitori
Logo

Ocniţa este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Ocniţa. Amplasat  pe malul drept al rîului Nistru, la hotar cu Ucraina, oraşul se află la o distanţă de 230 km de Chișinău. Ocniţa este cel mai nordic punct feroviar din Republica Moldova. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 9325 locuitori. Apariţia Ocniţei este legată de construcţia, la sfîrşitul secolului XIX, a căii ferate Bălţi-Cernăuţi. Localitatea Ocniţa, care a stat la originile oraşului de azi, a apărut pe lîngă staţia Ocniţa în anul 1897.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.