Go to section: History
30 december 2023, 15:00 History views 2126
Cum arăta în trecut teritoriul fabricii ”Sciotmaș” din Chișinău
30 december 2023, 15:00 History views 2126

Cum arăta în trecut teritoriul fabricii ”Sciotmaș” din Chișinău

Internauții au publicat o fotografie rară cu teritoriului uzinei Sciotmaș din Chișinău, care multora le-a adus amintiri plăcute din vremurile de altădată.

Unii au recunoscut că aceasta a fost fabrica lor preferată, unde au lucrat o perioadă îndelungată și unde și-au petrecut viața lor fericită și unică.

"Ce păcat că nu putem da timpul înapoi! Îți mulțumesc, fabrică, că ai existat în tinerețea mea, în viața mea! Acum ai rămas doar în memoria mea! Uzina a fost ca un stat în stat! Au rămas doar cele mai frumoase amintiri! Aici mi-am cunoscut soțul, m-am căsătorit și am născut două fiice! Era atîta bucurie în viață! Mulțumesc autorului acestei fotografii pentru amintirile minunate!!!"

"Am lucrat în organizația care a construit și "Sciotmaș", și "Signal", și "Mikroprovod" ..... Fabricile erau mari și solide, erau multe clădiri, așa că construcția a durat mai mulți ani..."

"Cîndva existau uzine, fabrici..... Iar acum - doar amintiri...", scriu internauții.

De menționat că una dintre cele mai avansate fabrici din Chișinău - "Luci"/"Sciotmaș"/"Sigma" a apărut în capitala Moldovei cu 60 de ani în urmă.

La 3 ianuarie 1963, pe baza laboratorului pentru dezvoltarea tehnologiei informatice a Institutului de cercetare a industriei electro-tehnice din Chișinău, a fost înființată Fabrica Luci pentru producția de computere analogice - fostele sale clădiri sînt acum împrăștiate pe ambele părți ale bulevardului Decebal, mai sus de intersecția sa cu strada Zelinski.

Aspectul clădirilor principale evocă asocieri cu turnurile gemene - acestea sînt două "lumânări" înalte, deși au fost construite, desigur, puțin mai tîrziu, deja în anii 70. Cu toate acestea, era vorba doar despre clădirile administrative, în timp ce întreaga producție a uzinei era împrăștiată în clădirile din apropiere, iar mai sus de ele, ceea ce acum se numește "Botanica de sus", în anii 60 încă nu exista nimic.

Dar anume clădirile administrative s-au păstrat (toate celelalte clădiri se află într-o stare teribilă și degradează în continuare), acolo și acum se desfășoară o activitate comercială și tehnică, deși departe de profilul inițial al companiei.

Iar la acea vreme, acest profil era foarte interesant — fabrica producea echipamente cu destinație specială, inclusiv pentru stații spațiale și aeronave, software și avionică pentru avioane MIG și Su. Este clar că acum Moldova nu se ocupă cu acest lucru, deoarece toate acestea sînt produse în Occident și, la necesitate, sînt procurate — deși o astfel de necesitate nu există, la fel cum nu există ambiții spațiale și planuri pentru construcția de avioane.

Dar atunci fabrica mereu creștea și se dezvolta - în 1972 a fost redenumită în „Uzina de mașini de calcul 50 de ani ai URSS”, apoi pur și simplu în "Sciotmaș", iar din 1995, deja în vremurile economiei de piață, ea s-a transformat în Sigma SA.

În cele mai bune perioade, fabrica ocupa o suprafață de cinci hectare, dînd de lucru la opt mii de oameni! Astăzi, magazinul Elat, care ocupă una dintre clădirile uzinei, de asemenea oferă anumite locuri de muncă - dar cu siguranță nu 8 mii și puțin probabil că și o mie.

Source: noi.md

Keywords:

Sciotmaș , Chisinau , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
2794 locuitori

Horodişte este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Horodişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2794 de oameni. Satul Horodiște a fost menționat documentar în anul 1420.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.