Go to section: History
19 january 2024, 16:30 History views 1571
Culesul strugurilor în Moldova cu mai bine de 100 de ani în urmă
19 january 2024, 16:30 History views 1571

Culesul strugurilor în Moldova cu mai bine de 100 de ani în urmă

Expertul în patrimoniu cultural și fostul șef al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a publicat un video inedit în care putem vedea cum se recoltau strugurii în Moldova cu mai bine de 100 de ani în urmă.

"Să mergem pentru 45 de secunde în anul 1911, ... într-o vie boierească din sudul țării...", a scris el.

În videoclipul unic apar imagini de la culesul strugurilor în sudul țării, în viile coloniei franceze Chabot, în 1911.

Colonia unică din Shabag-Shabo a fost fondată cu 200 de ani în urmă de coloniștii elvețieni care au început să cultive pe aceste pămînturi soiuri tehnice de struguri și să producă vinuri de înaltă calitate, care erau servite, printre altele, la curtea împăratului. Vinurile de Shabo au fost recunoscute în Imperiul Rus ca fiind printre cele mai bune și erau servite la curtea din Sankt Petersburg.

Vă reamintim că mai multe informații despre istoria Moldovei din cele mai vechi timpuri și pînă în prezent, despre cultura, dezvoltarea, bucătăria, natura și turismul ei puteți găsi pe site-ul moldovenii.md.

Source: noi.md

Keywords:

struguri , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XIX
Populația:
432 locuitori

Halahora de Jos este un sat din cadrul comunei Halahora de Sus, raionul Briceni. Satul se află la o distanță de 15 km de orașul Briceni, 36 km de stația de cale ferată Ocnița, 223 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 432 de oameni. Satul Halahora de Jos a fost întemeiat în secolul al XIX-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.