Go to section: History
11 may 2014, 09:36 History views 13469
11 may 2014, 09:36 History views 13469

Misterul morţii lui Tutankhamon a fost rezolvat


Foto: tainy.net

După moartea sa, în 1323 î.Hr., Tutankhamon a fost îmbălsămat şi înmormîntat foarte rapid, dar investigatorii cred că o reacţie chimică provocată de uleiurile folosite la îmbălsămare a dat foc mumiei tînărului faraon.

Un fragment din corpul lui Tutankhamon, al cărui mormînt a fost descoperit în 1922 de Howard Carter şi de Earl of Carnarvon, a fost testat de cercetători, care au confirmat că corpul său a fost ars în timp ce era în sarcofag.

Tutankhamon este cel mai cunoscut faraon egiptean. El a devenit faraon la doar 10 ani, în 1333 î.Hr., şi a domnit timp de nouă ani, pînă la moartea sa. A fost ultimul din linia regală a dinastiei a XVIII-a a Noului Regat, una dintre cele mai puternice case regale ale Egiptului Antic.

Descoperirea mormîntului său aproape intact, cu un sarcofag de aur şi o mască funerară de aur, a devenit o senzaţie în întreaga lume.

Egiptologul dr. Chris Naunton a examinat notiţele originale ale lui Howard Carter şi a realizat o autopsie virtuală asupra corpului folosind raze X şi alte tehnologii moderne şi acum crede că Tutankhamon a murit în urma unui accident între carele de luptă, într-o bătălie.

"Deşi masca funerară şi alte comori sunt foarte cunoscute, alte dovezi impresionante au fost trecute cu vederea. Este incredibil faptul că nici măcare nu s-au pus întrebări", a spus dr. Naunton.

"În ciuda atenţiei primite de Tutankhamon pe parcursul anilor, starea lui ciudată nu a fost băgată în seamă. Faptul că a murit în urma unei lupte şi că corpul său a luat foc în urma unei îmbălsămări eşuate este surprinzător", a mai spus expertul.

"Credem că Tutnakhamon a fost lovit de roata unui car de luptă chiar în piept, la o viteză foarte mare - provocîndu-i moartea", a precizat egiptologul. Tînărul faraon avea craniul fracturat şi coastele rupte.

Noul documentar se numeşte "Tutankhamun: The Mystery Of The Burnt Mummy" şi va fi lansat pe 10 noiembrie.

Source: www.romaniatv.net

Keywords:

Mister , Egipt , istoria

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
951 locuitori

Paustova este un sat din cadrul comunei Lipnic, raionul Ocniţa. Satul se află la distanța de 3 km de orașul Ocnița și la 246 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 951 de oameni. Satul Paustova afost menționat documentar în anul 1437.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.