Go to section: Culture
23 august 2015, 14:30 Culture views 11837
S-au împlinit 70 de ani de la înființarea Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare ”Joc”
23 august 2015, 14:30 Culture views 11837

S-au împlinit 70 de ani de la înființarea Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare ”Joc”

Ansamblul Național Academic de Dansuri Populare "Joc", colectiv emerit din Republica Moldova, laureat al mai multor concursuri republicane și internaționale, a împlinit astăzi 70 de ani, informează MOLDPRES.

A fost format la 23 august 1945 de către maeștrii de balet L. Leonardi și L. Zelțman, avînd drept scop promovarea tradițiilor, ritualurilor și obiceiurilor populare.

Din 1957 Ansamblul este condus de către maestrul de balet Vladimir Curbet, care a montat mai multe dansuri populare - "Jocul fierarilor", "Brîul", "Bătuta", "Hora fetelor", "Haiduceasca", "Crăițele", Călușarii" ș. a. Din repertoriul colectivului fac parte și dansuri din folclorul rus, ucrainean, țigănesc, bulgar etc.

În 1987 i se conferă titlul de Ansamblu Academic de Dansuri Populare, pentru meritele deosebite în promovarea artei folclorice. În colectiv au activat Ion Furnică, Gheorghe Forțu, Spiridon Mocanu, Boris Rozneriță ș. a.

Ansamblul Național Academic de Stat "Joc" a evoluat în circa 65 de țări - Franța, Portugalia, Belgia, Olanda, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Argentina, Turcia, Egipt ș.a., prezentînd în total peste 7500 de spectacole în fața a circa 15 milioane de oameni.

Este laureat al mai multor concursuri internaționale, unde a ocupat locurile de vîrf - Premiul I și Medalia de Aur la Festivalul IV Mondial al tineretului și studenților de la București (1953), Premiul I și Medalia de Aur la Festivalul Mondial de la Moscova (1957), Premiul I la Festivalul folcloric din Dubrovnik, Iugoslavia (1965), Medalia de Aur la Festivalul tineretului de la Berlin (1974), Diploma de gradul I și Medalia de Aur la Festivalul Folcloric Internațional de la Burgas, Bulgaria (1979), Medalia de Aur la Olimpiada Culturii Internaționale de la Moscova (The Delphic Games, 2000) ș.a.

În prezent în colectiv activează circa 80 de artiști.

Source: www.moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
570 locuitori

Hristoforovca este un sat din cadrul comunei Pîrliţa, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Ungheni și la 91 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 570 de oameni. Satul Hristoforovca a fost menționat documentar în anul 1912.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.