Go to section: Culture
13 september 2015, 15:30 Culture views 9016
Cărţi vechi şi rare din Moldova au fost expuse în cadrul unei expoziţii la Chişinău
13 september 2015, 15:30 Culture views 9016

Cărţi vechi şi rare din Moldova au fost expuse în cadrul unei expoziţii la Chişinău

Colecții de cărți rare, publicații valoroase sau documente istorice. Toate aceste tipărituri sunt păstrate ca adevărate comori pe rafturile bibliotecilor din țară. Cele mai vechi datează de aproape 500 de ani. Lucrările trezesc interesul cititorului nu doar prin conținutul lor, ci și prin coperțile din pergament, metal, lemn sau pânză.

La Biblioteca Națională sunt păstrate cu sfințenie peste 40 de mii de cărți și publicații vechi și rare. O lucrare deosebită este cartea "Comentarii la opera lui Aristotel", editată în limba greacă veche.

"Cea mai veche carte din acest serviciu este din 1551. Este rară și deosebită și prin faptul că fila ei este vegetală, specific pentru acea perioadă", explică directoarea Bibliotecii Naționale Elena Pintilei.

La Biblioteca Națională putem admira cărți vechi și rare care au aproape 17 cm grosime sau care cântăresc în jur de patru kilograme. Altele au coperți confecționate din alamă sau încrustate cu pietre prețioase. Tot aici găsim și o carte medalion care conține un verset din Coran.

În Biblioteca Științifică Medicală din Chişinău putem găsi cărți din colecția medicului și savantului german Richard Koch. "Această colecție a ajuns la noi în 1945 fiindcă a fost adusă din orașul Kislovodsk. Colecția Koch însumează peste 2.600 de exemplare în limbi străine", a spus Noba Şoroc, reprezentantă a Bibliotecii Științifice Medicale a USMF "Nicolae Testemițanu".

Opere vechi ale autorilor români sunt păstrate în depozitul Bibliotecii Naționale pentru Copii.

"Cartea lui Vasile Alecsandri "Despot-Vodă" a fost scrisă în 1880 și editată la București. S-a hotărât să se facă o colecție cât de mică care le-am primit și le-am avut", a spus Elisaveta Smochină, reprezentantă a Bibliotecii Naționale pentru Copii "Ion Creangă".

Pentru a conserva patrimoniul scris trebuie respectate condițiile de temperatură, umiditate și lumină.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
239 locuitori

Butuceni este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Orhei şi la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 239 de oameni. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1616.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.