Go to section: Culture
11 april 2015, 14:47 Culture views 6934
A fost vernisată expoziţia aniversară a pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu (Foto)
11 april 2015, 14:47 Culture views 6934

A fost vernisată expoziţia aniversară a pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu (Foto)

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei a avut loc astăzi vernisajul expoziţiei personale a pictoriţei Valentina Rusu-Ciobanu, la 95 de ani de la naştere, relatează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde o selecţie de peste 30 de lucrări de pictură, realizate de artistă de-a lungul timpului - „Fata în roşu", „Fată la fereastră", „Citate din istoria artelor", „Micul dejun" ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, scriitorul Vladimir Beşleagă a menţionat că expoziţia Valentinei Rusu-Ciobanu este un eveniment de vîrf al acestei toamne, care l-a impresionat extraordinar.

„Opera Valentinei Rusu-Ciobanu este unică în spaţiul basarabean. Toată viaţa ea a fost o fiinţă retrasă şi a muncit aşa cum i-a dictat vocaţia. Sîntem în faţa unei opere fără pereche în arta noastră. Regretatul ei soţ, Glebus Sainciuc i-a servit ca un scut în viaţă. Ea nu a deviat nici o clipă, nici un milimetru de la ceea ce este arta autentică", a constatat Vladimir Beşleagă.

Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, Valentina Rusu-Ciobanu este un model demn de urmat pentru tînăra generaţie prin tenacitatea, verticalitatea şi talentul de care a dat dovadă.

„Majoritatea lucrărilor sale Valentina Rusu-Ciobanu le-a creat în perioada sovietică, însă n-a fost influenţată de realismul socialist. Ea a găsit o formulă proprie în compoziţiile sale şi a respectat principiile estetice ale artei. Tocmai de aceea lucrările pictoriţei au fost apreciate în cadrul mai multor expoziţii, inclusiv la Bienala Internaţională de Artă 2015", a subliniat preşedintele UAP.

Valentina Rusu-Ciobanu s-a născut la 28 octombrie 1920 în oraşul Chişinău. Este laureată a Premiului de Stat (1974), Maestru Emerit în Artă (1980). În 1996 este distinsă cu „Ordinul Republicii" şi în 1998 obţine Premiul Uniunii Artiştilor Plastici pentru întreaga activitate. În 2009 i s-a decernat medalia „Dimitrie Cantemir" a Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi în 2010 obţine titlul de Cetăţean de onoare al oraşului Chişinău.

Expoziția va fi deschisă pînă la 7 decembrie.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

pictor , expoziție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1557
Populația:
3171 locuitori

Sărata Veche este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Sărata Nouă, Sărata Veche și Hitreşti. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Fălești și la 125 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3171 de oameni. Satul Sărata Veche a fost menționat documentar în anul 1557.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.