Go to section: Culture
18 november 2015, 14:30 Culture views 6478
Expoziţia de caligrafie a fost inaugurată la Biblioteca Naţională
18 november 2015, 14:30 Culture views 6478

Expoziţia de caligrafie a fost inaugurată la Biblioteca Naţională

Raisa Melnic, şefa Direcţiei Programe culturale a instituției a menționat la vernisare că "arta caligrafică executată manual se pierde odată cu dezvoltarea tehnologiilor informaţionale, dar ea trebuie susţinută şi promovată. Caligrafia este foarte importantă în activitatea editorială. Această artă a apărut încă în Egiptul Antic, atunci se făceau inscripţii pe stînci. La cărţile vechi şi rare fiecare compartiment începe cu o literă scrisă caligrafic de mînă", a spus Raisa Melnic.

Artistul plastic Valentin Bologa, unul dintre autorii lucrărilor a precizat că a realizat un portret de-al lui Mihai Eminescu, pe care sînt încrustate versuri ale marelui poet. "Vreau să promovez arta caligrafică, dar şi să îndemn vizitatorii să citească sau să recitească opera lui Mihai Eminescu. Eu personal am citit integral creaţiile eminesciene de două ori, şi de fiecare dată am descoperit ceva nou", a adăugat Valentin Bologa. Artistul a mai adus la expoziţie versuri scrise caligrafic, pe care le-au compus Grigore Vieru şi Serghei Esenin, dar şi proverbe româneşti, hieroglife japoneze, care simbolizează cuvintele "bucurie", "Valentin".

La rîndul său, plasticianul Valeriu Herţa a afirmat că "fără caligrafie nu există o carte frumoasă, iar fără o carte frumoasă nu există cultură". Herţa a spus că în prezent în ţară avem puţini artişti plastici, care practică caligrafia. "E vorba de Alexei Colîbneac, Roman Coţiuba. Alexandru Macovei a emigrat în SUA, iar Isaia Cîrmu, Grigore Bosenco şi Ilia Bogdesco au decedat, din păcate", a subliniat Valeriu Herţa. Potrivit sursei citate, în a doua jumătate a lunii decembrie la Facultatea de arte plastice şi design a Universităţii Pedagogice "Ion Creangă" va fi inaugurată o expoziţie, la care vor participa artişti-caligrafi începători şi profesionişti din toată ţara.

Expoziţia de caligrafie a artiştilor plastici Valentin Bologa şi Valeriu Herţa va fi deschisă la Biblioteca Naţională pînă pe 20 decembrie.

Source: moldpres.md

Keywords:

expoziție , biblioteca , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1786
Populația:
1944 locuitori

Ciucur-Mingir este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Ciucur-Mingir este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Cimișlia și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1944 de oameni. Satul Ciucur-Mingir a fost menționat documentar în anul 1786.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.