Go to section: Culture
24 november 2015, 15:19 Culture views 6949
La Ambasada Ungariei a fost vernisată o expoziţie personală a pictorului Victor Hristov
24 november 2015, 15:19 Culture views 6949

La Ambasada Ungariei a fost vernisată o expoziţie personală a pictorului Victor Hristov

O expoziţie personală a pictorului Victor Hristov a fost vernisată astăzi la Galeria de Artă a Ambasadei Ungariei la Chişinău.

Expoziţia cuprinde 35 de lucrări, realizate de artist de-a lungul anilor.

În discursul său, Ambasadorul Ungariei la Chişinău, Mátyás Szilágyi, a menţionat că Victor Hristov este considerat drept unul dintre cei mai originali pictori peisagişti din Moldova, şi, posibil, din spaţiul est-european.

„Un critic a numit culorile în picturile lui Victor Hristov culori vorbitoare, care au ce spune. Aş adăuga că acestea sînt culori care au ce transmite. Este interesantă geometria peisajelor artistului plastic, linia de orizont care trezeşte curiozitatea de a te ridica în degete şi de a încerca să vezi ce este dincolo de pictură. Este greu de spus care ar fi efectul fiecărei culori sau a unei figuri aparte, dar în comun ele creează ceea ce este irepetabila artă a maestrului Victor Hristov", a accentuat Mátyás Szilágyi.

Potrivit diplomatului maghiar, dialogul între lumină şi culoare se resimte în peisajele expuse de Victor Hristov, iar elementul rustic folosit de pictor ne duce cu gîndul la casa părintească, la scaunul de lîngă casă, unde ne aşteaptă cei dragi.

Victor Hristov s-a născut la 25 martie 1946 în orăşelul Cimişlia. În 1975 a absolvit Colegiul de Arte Plastice „I. Repin" şi în 1988 – Universitatea Pedagogică de Stat „I. Creangă", specialitatea pictură şi grafică. Din acelaşi an este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova. În 1992-1994 a fost vicepreşedinte al UAP. În 2003 este ales membru de onoare al Uniunii Naţionale a Artiştilor Plastici din Ucraina. A participat la peste 250 de expoziţii internaţionale, naţionale şi personale.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 15 decembrie.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

expoziție , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
435 locuitori

Floriţoaia Nouă este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 435 de oameni. Satul Floriţoaia Nouă a fost înființat în anul 1913.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.