Go to section: Culture
04 july 2016, 10:30 Culture views 6194
Viaţa polonezilor din Republica Moldova, expusă în fotografii
04 july 2016, 10:30 Culture views 6194

Viaţa polonezilor din Republica Moldova, expusă în fotografii

Tradiţiile, obiceiurile şi ocupaţiile polonezilor din Republica Moldova au fost redate într-o expoziţie de fotografie. Vernisajul expoziţiei cu genericul „Polonezii din Moldova" a fotografului polonez, Mateusz Mularski a fost organizat marţi, 5 aprilie, de Ambasada Poloniei la Chişinău.

Ambasadorul Poloniei, Artur Michalski, a menţionat că expoziţia reprezintă viaţa polonezilor care locuiesc în Republica Moldova de secole. „Vrem să menţionăm că şi ei sunt parte a acestei ţări – un element al mozaicului cultural în Moldova. Nu este o minoritate numeroasă, dar una istorică, importantă, care îşi păstrează obiceiurile, cultura, credinţa", a menţionat ambasadorul.

Autorul expoziţiei a menţionat că este îndrăgostit de Republica Moldova pe care o consideră o ţară frumoasă. „Aveţi nişte peisaje de unicat. Este o ţară interesantă în special pentru artişti, pentru fotografi", a menţionat Mateusz Mularski.

Directoarea Bibliotecii Municipale „Bogdan Petriceicu Haşdeu", Mariana Harjevschi, a menţionat că expoziţia reprezintă o excursie pe meleagurile moldave, realizată prin obiectivul acestui fotograv. „E minunat, într-adevăr, să constaţi că ceea ce văd unii şi ceea ce simt nu se rezumă doar la replica „Da, îmi place" şi văd aceasta doar prin propria emoţie. Ba, dincontra, doresc să trezească aceleaşi emoţii şi celorlalţi din jur. Probabil că aceasta şi-a dorit fotograful Mateusz Mularski", a menţionat Mariana Harjevschi.

Şefa Direcţiei cultură a Primăriei Chişinău, Lucia Culev, a afirmat că dacă ar exista un clasament al evenimentelor culturale organizate cu alte state, atunci Polonia ar fi pe locul întâi la câtă cultură şi educaţie le oferă cetăţenilor Republicii Moldova.

Mateusz Mularski este regizor de filme documentare, fotograf, reporter şi animator al culturii. Expoziţia „Polonezii din Moldova" va fi deschisă pentru vizitatori timp de trei săptămâni.

Source: www.ipn.md

Keywords:

Polonia , expoziție , fotografie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1432
Populația:
1661 locuitori

Medveja este un sat şi comună din raionul Briceni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Medveja şi Slobozia-Medveja. Satul Medveja se află la o distanță de 25 km de oraşul Briceni, la 3 km de staţia de cale ferată Medveja,  270 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului Medveja constituia 1661 de oameni. Prima atestare documentară a satului Medveja datează din 1 august 1432.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.