Go to section: Culture
04 october 2016, 10:10 Culture views 7007
O expoziţie de tapiserie artistică a fost vernisată la Galeria „C. Brâncuşi”
04 october 2016, 10:10 Culture views 7007

O expoziţie de tapiserie artistică a fost vernisată la Galeria „C. Brâncuşi”

La Centrul expozițional „Constantin Brâncuşi" a avut loc vernisajul primei expoziţii personale de tapiserie artistică, cu genericul „Ecou ornamental", autor – Irina Burlaca, informează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde 45 de lucrări realizate din diverse materiale - lînă, lemn, lut, fir metalic şi în tehnici diferite.

Solicitată de MOLDPRES, Irina Burlaca a menţionat că majoritatea lucrărilor prezentate sînt noi, inspirate din covorul basarabean, prin care încearcă să readucă şi să modernizeze ornamentele populare.

„Primul imbold de a realiza aceste lucrări l-am avut acum doi ani, atunci cînd am vizitat prima ediţie a Tîrgului naţional de covoare. Cînd am văzut atîta bogăţie de culoare, am hotărît să mă ocup în mod special de tapiserie", a precizat protagonista evenimentului.

La rîndul său, profesoara de tapiserie de la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă", Ecaterina Ajder, al cărei discipol este Irina Burlaca, a constatat că aceasta „este o expoziţie foarte frumoasă, splendidă, care combină mai multe stiluri, tehnici textile. Observăm aici o simbioză de materiale şi tehnici textile. În lucrările autoarei se simte un rafinament elevat feminin".

Potrivit preşedintelui Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu, prin intermediul acestei expoziţii protagonista evenimentului a creat admiratorilor de artă o adevărată sărbătoare, ea venind cu idei absolut noi în arta tapiseriei.

Irina Burlaca s-a născut la 11 octombrie 1984 în oraşul Chişinău. În 2007 a absolvit Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" din Chişinău, Facultatea de Arte Plastice şi Design, clasa profesoarei Ecaterina Ajder. În 2010 a avut o expoziţie personală de tapiserie şi pictură cu genericul „Inspiraţii decorative" la Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu" din capitală. A participat la mai multe tabere internaţionale de creaţie şi expoziţii de grup. De asemenea, a fost distinsă cu premii la expoziţiile „Autumnala", „Noi, tineretul creator" şi „Saloanele Moldovei".

Expoziţia va fi deschisă pînă la 24 aprilie.

Source: www.moldpres.md

Keywords:

cultura , expoziție

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
648 locuitori

Goian este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goian și Iagorlîc. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Dubăsari și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Goian alcătuia 648 de oameni în anul 2011. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.