Go to section: Culture
14 july 2016, 17:00 Culture views 5340
În Moldova ar putea apărea un festival al pîinii
14 july 2016, 17:00 Culture views 5340

În Moldova ar putea apărea un festival al pîinii

În Moldova va apărea un festival al pîinii, care ar putea fi organizat în acest an, în premieră, la Edineţ. Anunţul a fost făcut de ministrul Culturii, Monica Babuc. Demnitarul, care a efectuat astăzi o vizită în raionul Edineţ, susţine că meşterii populari păstrează în muzee şi casele de cultură exponate unice care reflectă istoria neamului nostru.

"Dincolo de covor, de haine populare, aici există şi o tradiţie de coacere a pîinii. Pîinea de ritual asta înseamnă cea de la nunţi, botez, pîine de Paşte, de Crăciun. Acest lucru ar da o valoare extraordinară mişcării noastre de valorificare a patrimoniului", a declarat ministrul Culturii, Monica Babuc.

Monica Babuc s-a întîlnit cu directorii caselor de cultură, muzeografi, dar şi cu mai mulţi meşteri populari din nordul ţării. Ministrul Culturii a vizitat-o şi pe Valentina Guţu, meşteriţa care de aproape 20 de ani coase costume naţionale. Iar, mai nou, a început să confecţioneze şi păpuşi.

Ministrul Culturii a vizitat şi muzeul din oraşul Edineţ, unde sînt expuse peste 40.000 de exponate.

"Toate exponatele sînt strînse de la lucrătorii muzeului. Ele sînt aduse de la rude, părinţi. De multe ori cei care donează sînt cei care şi-au pierdut părinţii, buneii şi de regulă lucrurile se aruncă, dar cei care doresc să se păstreze amintirea despre rudele lor ni le donează nouă", a menționat muzeograful Silvia Moraru.

Autorităţile locale au venit cu iniţiativa de a deschide un magazin, unde meşterii populari ar putea să-şi vîndă lucrările.

"Ar fi bine de venit şi cu un concept la nivel de Parlament ca să dezlegăm mîinile managerilor să poată face şi activităţi comerciale. Era iniţiativa să se deschidă un magazin unde meşterii să-şi vîndă lucrările", a menționat primarul oraşului Edineţ, Constantin Cojocaru.

În raionul Edineţ activează peste 40 de case de cultură şi un muzeu.

Source: www.publika.md

Keywords:

Festival , pîine , Edineţ

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1946
Populația:
405 locuitori

Vîlcele este un sat din cadrul comunei Toceni, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cantemir și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 405 oameni. Satul Vîlcele a fost înființat în anul 1946.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.