Go to section: Culture
08 july 2016, 13:29 Culture views 5633
Patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost completat cu noi piese valoroase
08 july 2016, 13:29 Culture views 5633

Patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost completat cu noi piese valoroase

Colecţiile Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală au fost completate recent cu mai multe piese valoroase, donate de către oamenii generoşi, relatează Moldova 1.

Printre obiectele valoroase care au întrat în colecțiile muzeului în această săptămână este și un covor neobişnuit, care a fost donat de către compozitorul şi dirijorul, Ion Dascăl.

„Covorul reprezintă o icoană în nordul Moldovei, în special în satul Pelinia, raionul Drochia, unde a fost ţesut. În familia Irinei Dascăl oamenii au ţesut toate motivele de pe lume, dar icoană nu apucase, însă ei întotdeauna au avut nevoie de această protecţie divină şi au transpus aceste chipuri pe covor. Ne-a plăcut foarte mult că dirijorul Ion Dascăl a dat moştenirea familiei să devină o moştenire a întregului neam", a spus secretarul științific al Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, etnograful Varvara Buzilă.

O altă piesă de muzeu donată recent este o fustă ţesută din lână, parte a costumului de sărbătoare al femeilor din sudul Moldovei.

„În vremurile noastre donatorii sunt cei mai mari prieteni ai muzeului, pentru că statul nu are suficienți bani pentru ai oferi muzeului în scop de achiziţii. Muzeul a fost creat de către cetăţeni, pe baza donaţiilor s-a completat o foarte mare parte a patrimoniului. Prin aceste gesturi, cetăţenii apreciază muzeul ca pe o instituţie de care au nevoie. Sigur că ne-am dori și statul să aprecieze mai mult acest patrimoniu naţional, pentru că noi lucrăm astăzi, dar roadele muncii noastre se vor vedea abia peste 100-200 de ani", a mai spus Varvara Buzilă.

Odată ajunse la muzeu, viitoarele exponate sunt minuţios cercetate, apoi sunt înregistrate în patrimoniul instituției.

„Facem o descriere, le fotografiem, le măsurăm şi cu această documentaţie obiectul intră în patrimoniul muzeal şi, în acelaşi timp, în patrimoniul naţional. Multe dintre aceste obiecte, ce constituie fondul de aur al muzeului, au fost aduse cu o sută de ani în urmă, ele fiind într-o stare nu cea mai bună, însă aici sunt restaurate, sunt îngrijite şi sigur ne bucurăm când cetăţenii noştri vin cu un obiect de valoare sentimentală pentru familia lor, fiind siguri că aici această relicvă se va păstra cel mai bine", a conchis secretarul științific al muzeului, etnograful Varvara Buzilă.

Patrimoniul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală numără 180 de mii de piese valoroase, cea mai mare parte dintre ele fiind donaţii.

Source: trm.md

Keywords:

muzeu , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1564 locuitori

Valea Mare este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buzduganii de Sus, Buzduganii de Jos, Valea Mare și Morenii Vechi. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Ungheni și la 111 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1564 de oameni. Satul Valea Mare a fost menționat documentar în anul 1803.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.